Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Vlade Ana Brnabić i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević prisustvovali su danas otvaranju Naučno-tehnološkog parka Čačak.

Predstavnici državnog vrha Srbije su se tom prilikom upoznali sa savremenom tehnologijom koja se razvija u parku, kao što je primena veštačke inteligencije, razvoj inteligentnih sistema, pametnim tehnologijama koje se uz pomoć algoritama koriste za lečenje.

Predsednik Vučić je razgovarao sa mladim inovatorima iz Čačka, koji su tokom vanrednog stanja napravili 5.000 vizira, kojima je poručio da će država pomoći njihove projekte koliko bude u mogućnosti.

Sve se promenilo. Promenili smo se i mi. Od paradigme neuspeha, napravili smo svi zajedno paradigmu uspeha i nade da možemo da budemo snažniji u budućnosti. Bez digitalizacije nema budućnosti Srbije. To je Srbija za koju se borimo, rekao je on.

Premijerka Ana Brnabić je u obraćanju prisutnima istakla da je novootvoreni naučno-tehnološki park u Čačku nova baza za razvoj tog grada.

Kragujevac je sledeći grad koji treba da dobije naučno-tehnološki park, ali to nije samo mreža naučno tehnoloških parkova, već stub razvoja nove Srbije, u kojoj će mladi ostajati, u koju će se vraćati i gde će mladi iz čitavog sveta dolaziti da rade, naglasila je Brnabić.

Prema njenim rečima, Naučno-tehnološki park u Čačku je drugačiji, pre svega jer je nastao na mestu gde je nekada bila fabrika “Cer” koja je uništena u NATO bombardovanju 1999. godine, ali i zato što je zasnovan na “hardveru“, odnosno proizvodnji, što daje dodatnu vrednost Srbiji. Vlada je, kako je istakla, rezervisala još jednu halu kako bi se taj naučno-tehnološki park proširio ukoliko se budu javljale nove kompanije.

Predsednica Vlade je naglasila da je država uložila više od 100 miliona evra u inovacionu infrastrukturu i naučno-tehnološke parkove.

Mladi inovatori su istakli da su zadovoljni jer sada u svom gradu imaju mogućnost da vide neke nove tehnologije i uče, dok su to ranije mogli samo u Beogradu.

Vlada Srbije odobrila je prošle godine 330 miliona dinara za kupovinu nekadašnjeg pogona „Cer“ i zemljišta, ali i za opremanje četvrtog naučno-tehnološkog parka u zemlji.

Danas na toj lokaciji posluje nekoliko kompanija, a mesta za rad u obnovljenoj hali, čija je površina 4.500 kvadratnih metara, rezervisana su i za inovativna naučno-tehnološka preduzeća.

Ono što ovaj naučni park razlikuje od drugih u Srbiji jeste to što Čačak nije univerzitetski centar, poput Beograda, Novog Sada i Niša, kao i to što ima šest osnivača, među kojima su privredna udruženja, Fakultet tehničkih nauka, Agronomski fakultet, Institut za voćarstvo i Grad Čačak.

Razvoj NTP u Čačku podržava u naredne četiri godine i Vlada Švajcarske velikim projektom, sa ciljem da se napravi mreža naučnih parkova u Srbiji kroz koju mogu da se donesu grantovi za male i start ap kompanije.