Đaci Osnovne škole „Jovan Popović“ u Sremskoj Mitrovici novu školsku godinu započinju u novim klupama. Novoizgrađenu školu otvorio je danas najmađi đak,  prvak Mijat Kuribat , a za izgradnju i opremanje  „škole budućnosti“   Pokrajinska vlada, uz podršku lokalne samouprave, izdvojila je 382 miliona dinara. Novi objekat škole  površine oko 4100 kvadratnih metara, sa kapacitetom za 1200 učenika, zamenio je školu koja je izgrađena šezdesetih godina i koja je bila u veoma lošem stanju.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević istakao je da je škola veoma dobro opremljena i da su nabavkom moderne opreme stvoreni uslovi za izvođenje savremene nastave.

Tokom leta su izvođeni radovi na čak 192 škole u Srbiji, a ova škola je jedna od njih. Stvaramo najbolje uslove za učenje i odrastanje dece, unosimo novine u nastavni program, osavremenjujemo nastavu i taj trend moramo nastaviti, izjavio je ministar Šarčević i poželeo učenicima i nastavnicima uspešan početak školske godine.

Ministar Šarčević je ponovio da je važno poštovati propisane zdravstvene  mere jer je preventiva najvažnija u borbi sa Kovidom 19 .

On je naveo i da će prvaci od ove školske godine imati i novi predmet – digitalni svet koji treba da ih, od najnižeg uzrasta, uvede u svet programiranja. Uvođenjem predmeta – digitalni svet- nije povećan fond časova, već je zamenio izborni predmet od igračke do računara. Informatika je kao obavezan predmet  uvedena u peti razred, ali je, prema rečima ministra,  važno i da algoritamski način razmišljanja bude i u nižim razredima.

Ovaj predmet imaju Estonija i Srbija , a spremaju se da ga uvedu i neke druge evropske zemlje koje su jake u IT, naveo je Šarčević. Učitelji su za ovaj predmet, kako je rekao, prošli onlaj obuku i one će biti nastavljene tokom cele školse godine.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović nakon otvaranja škole rekao je da je ova škola  simbol naše budućnosti, naše mladosti, simbol jedne nove Srbije koju svi zajedno gradimo.

Za manje od dve godine izgradili smo novi objekat i potpuno ga opremili čime su od danas stvoreni uslovi za savremeniji sistem školovanja, rekao je Mirović.

Kako je naveo, Pokrajinska vlada je u protekle četiri godine realizovala brojne projekte u cilju unapređenja i poboljšanja uslova školovanja u svim obrazovnim ustanovama.

Pokazali smo da se zajedničkim radom, okupljanjem oko projekata i saradnjom na svim nivoima vlasti može učiniti mnogo i na planu obrazovanja. Ovo je veliki dan za đake, učitelje, nastavnike i sve zaposlene ove škole, ali i za celu Sremsku Mitrovicu, rekao je Mirović, poželevši srećan početak školske godine svim učenicima.

Zamenica gradonačelnika Sremske Mitrovice Svetlana Milovanović rekla je da je otvaranjem ove škole ostvaren san svih građana Sremske Mitrovice, ističući da je to učinjeno zahvaljujući Pokrajinskoj vladi i njenom predsedniku Igoru Miroviću.

Ocenjujući da je ova škola jedan od najsavremenijih objekata tog tipa u Srbiji, direktor OŠ „Jovan Popović“ Slobodan Stojilković rekao je da nova zgrada donosi bolje sutra za sve đake, nastavno i drugo osoblje, jer će im, kako je naveo, omogućiti lakši rad, kvalitetnije uslove za školovanje i savladavanje gradiva.

Svečanom otvaranju škole prisustvovali su i ministar u Vladi Srbije Branislav Nedimović, inače bivši učenik ove škole, pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Mihalj Njilaš i direktor Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine Nedeljko Kovačević.