Državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Anamarija Viček prisustvovala je danas u Elemiru svečanom otvaranju najsavremenijeg Trening centra u regionu u kome će se obučavati radnici koji rade u oblasti proizvodnje nafte i gasa, ali i učenici i studenti specijalizovanih škola i fakulteta.

Anamarija Viček ukazala je na napore Vlade Srbije da se, pored kontinuiranog razvoja obrazovnog sistema i doživotnog učenja, mladi stručnjaci zadrže u Srbiji.

Važno je i to da mladi ljudi imaju šansu odmah nakon završetka studija da se zaposle u Srbiji, u svojoj domovini, za šta se mi i zalažemo. Ovaj trening centar je izuzetno bitna stavka u razvoju obrazovanja, ocenila je ona i izrazila zahvalnost kompaniji NIS jer kroz  projekat „Energija znanja“  podržava nastojanja ministarstva.

Viček je istakla značaj dualnog obrazovanja, koje omogućava  učenicima srednjih škola da stiču praktična znanja.

Planirano je da u trening centru kompanije NIS obuke prolaze zaposleni u kompaniji, ali i učenici i studenti specijalizovanih škola i fakulteta za naftnu industriju. Obuke će sprovoditi stručnjaci NIS-a koji će polaznicima prenositi svoja znanja i iskustva. Na ovaj način biće unapređene profesionalne kompetencije zaposlenih, povećani efikasnost i bezbednost rada u procesu proizvodnje nafte i gasa.

Svečanosti u Elemiru prisustvovali su predstavnici Vlade Srbije, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, kao i predstavnici stručne javnosti, obrazovnih ustanova, menadžmenta kompanije i stipendisti „Energije znanja“, programa NIS-a za saradnju sa naučnim i obrazovnim ustanovama.

Direktor Proizvodnog departmana NIS Srđan Dragišić rekao je da ta kompanija želi da omogući da „svi sadašnji i budući naftaši u Srbiji imaju najbolje moguće uslove za obuku“.         

Otvaranjem Trening centra u Elemiru, najsavremenijeg u regionu, mi postavljamo čvrste temelje za edukaciju i praktičnu obuku naših radnika. Takođe, želimo da se ovde obučavaju i naši budući zaposleni, učenici srednjih škola i studenti fakulteta sa kojima sarađujemo, kako bi svoje karijere započeli spremni za izazove koji ih čekaju, rekao je Dragišić.

Danijela Kralus, stipendista NIS-a koja je nakon završetka školovanja u Ruskoj Federaciji zaposlena u kompaniji istakla je značaj kvalitetnog obrazovanja i stručnog usavršavanja za mlade stručnjake u Srbiji.

Trening centar NIS-a u Elemiru je sjajan primer podrške mladim stručnjacima da u praksi nadograde svoja znanja, što je od velikog značaja, posebno na početku karijere. Veoma sam zahvalna kompaniji NIS što je meni i mojima kolegama ukazala poverenje i pružila nam najbolje uslove za dalje profesionalno usavršavanje. To poverenje, uverena sam, opravdaćemo svojim budućim radom, rekla je Danijela Kralus.

NIS će u Trening centar u Elemiru ukupno investirati oko dva miliona evra. Centar raspolaže  najsavremenijom tehnologijom za predavanja i obuke, a sastoji se od dva dela – poligona sa dve proizvodne bušotine i učionice opremljene najmodernijim kompjuterskim simulatorima. Učionica ima 30 mesta i opremljena je sa 15 računara i 5 simulatora. Planirano je da obuke godišnje prođe oko 150 polaznika.