Predavanjem poznatog matematičara i popularizatora nauke iz Sjedinjenih Američkih Država Berija Cipre večeras je u Galeriji na Andrićevom vencu u Beogradu otvorena ovogodišnja manifestacija „Maj, mesec matematike“.

U saradnji sa Matematičkim institutom SANU, tim Centra za promociju nauke predstavio je program ovogodišnje manifestacije u okviru koje će, tokom celog maja, posetioci imati priliku da istraže izložbu „Kroz matematičke predele“, učestvuju u brojnim radionicama, prisustvuju filmskim projekcijama i nizu predavanja uglednih matematičara i poznatih popularizatora nauke iz zemlje i inostranstva.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vladimir Popović istakao je da Srbija ima dugu tradiciju negovanja i učenja matematike.

Srbija se seća svojih velikih matematičara, a ima i veoma uspešnu Matematičku gimnaziju koja daje najbolje matematičare na svetskim takmičenjima, rekao je Popović.

On je dodao da imamo čime da se ponosimo, jer imamo decu koja postižu izvanredne rezultate.

Mi treba samo da nastavimo da ih podržavamo. Ovo su važni dani za srpsku nauku i drago mi je što je ova manifestacija podignuta na nacionalni nivo, i što će, nadam se, trajati jako dugo u budućnosti, rekao je Popović.

Na otvaranju manifestacije posetiocima su se obratili i vd direktora Centra za promociju nauke Marko Krstić, direktor Matematičkog instituta SANU Zoran Ognjanović, pomoćnik gradonačelnika grada Beograda Andreja Mladenović, rukovodilac programskog sektora Centra za promociju nauke Tanja Adnađević i koordinatorka manifestacije Danijela Vučićević.

Galerija će za posetioce biti otvorena svakog dana, osim ponedeljkom, od 10 do 20 časova, od 9. do 31. maja.