Savremeni CNC trening centar, čiji je cilj da mlade od 18 do 35 godina dodatno obuči za zanimanje operater mašinske obrade na CNC mašinama, danas je svečano otvoren u Kragujevcu.

Kako je istakao Aleksandar Pajić, savetnik ministra prosvete nadležan za poslove srednjeg obrazovanja i obrazovanja odraslih, trening centar će omogućiti da Kragujevac i čitava Šumadija hvataju korak sa izazovima četvrte industrijske revolucije.

On će ubrzati razvoj obrazovanja, ali i tehnološku transformaciju i ekonomski razvoj u oblastima mašinstva, primenjene elektrotehnike i informacionih tehnologija, rekao je Pajić.

Savetnik ministra je istakao da je CNC trening centar odličan primer reforme stručnog obrazovanja koji spaja obrazovne ustanove i privredu, a s ciljem razvoja ekonomije Srbije.

Centar je uspostavljen u okviru javno-privatnog partnerstva između Grada Kragujevca, nekoliko najuspešniji privatnih kompanija i Srednje stručne škole u Kragujevcu, koja ove godine obeležava 165 godina postojanja.

Pajić je konstatovao da je osnivanjem Srednje stručne škole, ukazom kneza Aleksandra Karađorđevića 1854, započeo razvoj stručnog obrazovanja u Srbiji.

Prema njegovim rečima misija škole se nije menjala 165 godina, a to je obrazovanje stručnih kadrova za potrebe zanatstva i industrije u Kragujevcu i čitavom Šumadijskom okrugu.

Napori koje Srednja stručna škola danas ulaže, zajedno sa svojim partnerima iz privrede, u skladu su sa opštim naporima Ministarstva prosvete da se strateški i kvalitativno unapredi oblast stručnog obrazovanja u Srbiji, rekao je Pajić.

On je kao primer naveo činjenicu da je u tekućoj školskoj godini Ministarstvo prosvete u stručnim školama započelo realizaciju 18 novih obrazovnih profila.

Za sve ove profile izrađeni su standardi kvalifikacija,  planovi i programi nastave i učenja zasnovani na ishodima kao i moderni normativi prostora, opreme i nastavnih sredstava i vrste stručne spreme nastavnika, stručnih saradnika i pomoćnih nastavnika, objasnio je Pajić.

Savetnik ministra je istakao da se većina novih obrazovnih profila realizuje kroz neki od vidova saradnje škola sa poslodavcima „što je osnovna odrednica svih reformi stručnog obrazovanja u celini“.

Pomenute promene obezbeđuju porast kvaliteta stručnog obrazovanja i dostizanje predviđenih standarda kvalifikacija i ishoda učenja, rekao je Pajić.

On je zaključio da se njima ostvaruje jedan od najvažnijih strateških ciljeva u oblasti stručnog obrazovanja da se obuhvat upisa učenika profilima zasnovanim na standardu kvalifikacija iz godine u godinu povećava i da se olakša i ubrza njihov prelazak iz sveta obrazovanja u svet rada.