Sve škole u Srbiji dobiće na poklon plakat sa kretanjem srpske vojske tokom Prvog svetskog rata.

Uručenje više od 2.000 plakata, koje su obezbedile novinsko-izdavačko društvo Novosti a.d., u saradnji sa Komercijalnom bankom, dogovoreno je na današnjoj svečanoj primopredaji u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Ministar Mladen Šarčević je istakao da je svaki doprinos školama važan, bez obzira da li je reč o računaru, lopti, učilu ili istorijskoj mapi.

Prvi svetski rat je jedan od najvažnijih događaja u istoriji Srbije, koji opominju i podsećaju na veliko stradanje srpskog naroda. Zato je veoma važno da radimo na očuvanju nacionalnih vrednosti, rekao je Šarčević.

On je podsetio da su u prethodnom periodu Srbija i Republika Srpska formirale timove koji se bave nacionalnim programima.

To rade sve pametne zemlje. Time ne vređate nikoga ko živi na tom tlu, ali čuvate svoje nacionalne vrednosti. To su vaše pismo, geografija, istorija, odnosno vaša kultura. To su istorijske i civilizacijske vrednosti, rekao je Šarčević.

Šarčević je dodao da Ministarstvo prosvete, osim u Republici Srpskoj, nastoji da obezbedi da se taj program izučava i u drugim državama.

Redizajniramo i nastavni plan i program za svu našu decu u dijaspori. Prvi put posle 12 godina izabrali smo koordinatora, uveli obavezu licenciranja nastavnika koji predaju u inostranstvu. U nemačkoj, Grčkoj i Švajcarskoj smo to doveli do savršenstva. Samo u Štutgartu ima više od 800 dece u dopunskim školama, objasnio je ministar.

Zamenik glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista Večernje novosti Milan Babović, u ime kompanije Novosti, rekao je da su plakati na kojima se vidi kretanje srpske vojske „skroman prilog za budućnost države i naše potomstvo“.

Ove mape su svetionik kuda se kretala naša vojska. Iz njihovog primera može mnogo da se nauči. Prvo, a ne zaboravimo, drugo da se uzdamo u boga i sve nas da se to više ne ponovi. Zato nam je izuzetno drago što su iz Ministarstva prosvete najavili da će istorijske udžbenike ubuduće isključivo da pišu stručnjaci, zaključio je Babović.