Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević razgovarao je danas sa predsednikom opštine Knić Miroslavom Nikolićem  o planovima za oživljavanje ugašenih škola u toj opštini, kao i o  formiranju Naučno-obrazovnog centra.

Ministar prosvete obišao je i Srednju školu u Kniću koja ima oko 4.500 metara kvadratnih, a koju pohađa 200 učenika zbog čega je planirano da se višak prostora iskoristi i za budući Naučno- obrazovni centar.

Prema rečima ministra, u Srbiji je planirano otvaranje nekoliko ovakvih centara.

Sa radom je počeo Naučno-istraživački centar u Tršiću sa posebnim programom koji se odnosi na jezik i društvene nauke. Sasvim je izvesno da će jedan od centara raditi u Beloj Crkvi sa programom koji se odnosi na geonauke, dodao je Šarčević.

Naučno-obrazovni centar koji je planiran u Kniću radiće u Srednjoj školi koja se nalazi na teritoriji ove lokalne samouprave, a okosnica programa biće koncept celoživotnog učenja.

 Ovde će biti organizovan smeštaj, ishrana i boravak učenika, kao u Istraživačkoj stanici Petnica, ali radimo na tome da boravak na seminarima ne finansiraju roditelji, nego da se to radi kroz đačke zadruge…, rekao je Šarčević. 

Prema ministrovim rečima, prednost Kniću daje blizina Kragujevca, koji je univerzitetski grad, blizina aerodoma „Lađevci“, kao i bogata turistička ponuda ovog kraja.

Ministar je rekao da je poznato da je u Srbiji mali natalitet i mali broj učenika, ali  da se kada je reč o školama sve može drugačije organizovati.

Šarčević  je rekao da će Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja podržati sve opštine koje pokažu spremnost da rade na ovaj način.

Predstavnici opštinskog rukovodstva upoznali su ministra sa planom za oživljavanje ranije ugašenih škola u toj opštini.

Na teritoriji opštine Knić imamo 10 škola koje su ugašene- Želimo da uposlimo škole, da pravimo kreativne centre i da zapošljavamo ljude, ističu čelnici lokalne samouprave.