U okviru „Promocije nacionalnog modela dualnog obrazovanja“ kompanija „MTU Maintenence Serbia“ predstavila se učenicima „Vazduhoplovne akademije“ u Beogradu 27. i 28. novembra.

Promociji su prisustvovali predstavnici škole, među kojima su i sadašnji i bivši đaci, predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i predstavnici nemačke kompanije MTU Maintenence Serbia.

Predstavnici kompanije MTU naveli su da će najbolji učenici, koji ispune neophodne uslove i kriterijume, imati priliku da se zaposle u toj kompaniji na pozicijama tehničara za reparaciju i održavanje avionskih motora.

Predstavnik kompanije Filip Beker rekao je da su očekivanja MTU za sada premašena.

Danas je bila naša prva prezentacija kompanije MTU u Vazduhoplovnoj akademiji. Saradnja sa ovom srednjom školom i sa Vladom Republike Srbije je bila zaista odlična. Današnji događaj je važan za nas jer smo na njemu saznali utiske đaka akademije, ali smo takođe dobili priliku da njima detaljnije predstavimo kompaniju MTU i kompaniju MTU Maintenence Serbia, rekao je Beker.

Beker je rekao da je reč o tehnološkoj kompaniji u kojoj oko 80% zaposlenih ima tehničko obrazovanje.

I to će više ili manje biti slučaj ovde u Srbiji. Uverili smo se da sistem obrazovanja Srbije, posebno ovde u Vazduhoplovnoj akademiji, može ispuniti ali i prevazići naša očekivanja u pogledu budućih zaposlenih i budućih procesa zapošljavanja, rekao je on.

Pomoćnica ministra prosvete za dualno obrazovanje i vaspitanje Gabrijela Grujić istakla je da Srbija postaje zemlja koja otvara granice za dolazak novih liderskih kompanija, a  ne za odlazak mladih iz nje.

Kada jedna od liderskih kompanija u avio industriji donese odluku da proširi  kapacitete sklapajući sporazume sa sistemom obrazovanja, onda je to pokazatelj najvišeg nivoa promišljanja o napredovanju u poslovanju. Ako je Vazduhoplovna akademija potpisnik tog sporazuma to je dokaz da škola ne samo da ima kapaciteta da odgovori na kvalitet novih pet obrazovnih profila za budućnost MTU, već i dokaz da će kroz svoj trening centar učiniti ne samo napredak u proizvodnji nego će obezbediti i stimulativnu sredinu za podsticanje inovativnosti i kreativnosti mladih u pogledu razvoja avio industrije, a samim tim i kompanije MTU, naglasila je Grujić.

Ona je istakla da je očekivani rezultat svakako siguran i dobro plaćen posao u Srbiji.

Kako bismo dodatno unapredili dualno obrazovanje formiramo i trening centre i opremamo ih potrebnom opremom. Tako će učenici imati mogućnost, da pored kompanija i u centrima steknu kvalitet znanja kako bi mogli da odgovore na savremene izazove i dopune svoja znanja i veštine a time dobijaju najviši nivo kvalifikacija. Pored formalnog obrazovanja, u trening centrima će podsticaj dati i neformalnom obrazovanju koje će mladima omogućiti bolje opredeljenje, usklađeno sa savremenom tehnologijom a time i bolju zapošljivost

Direktor Vazduhoplovne akademije Goran Cvijović ocenio je da je Memorandum o saradnji sa kompanijom MTU jedan je od najznačajnijih dokumenata koje je Vazduhoplovna akademija potpisala ove godine.

Zahvaljujući tome Vazduhoplovna akademija postaje trening centar u kome će se školovati i obučavati kadrovi za potrebe MTU Maintenance Srbija. Predstavnici kompanije MTU upoznali su nas sa planovima razvoja koji se odnose na mogućnost stručnog usavršavanja i zapošljavanja učenika Vazduhoplovne akademije, rekao je on.

Učenice Vazduhoplovne akademije Vanja Teofilović rekla je da je sve što je čula tokom promocije bilo izuzetno interesantno i informativno i da su učenici dobili jasnu sliku o poslovima koje mogu da dobiju.

Inače, MTU je jedna od pet vodećih svetskih kompanija za remont avionskih motora.