Pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje Vesna Nedeljković, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, ministar odbrane Aleksandar Vulin, ambasador SAD u Srbiji Kajl Randolf Skot i komesar Vladimir Cucić posetili su Osnovnu školu „Branko Pešić“ u Zemunu, koju pohađaju i deca migranti. Tom prilikom, svim učenicima uručeni su školski rančevi i edukativna oprema.

Dodeljena edukativna oprema – dve pametne table, dva projektora, šest laptop računara i 130 školskih rančeva, obezbeđena je kroz projekat „Podrška formalnom sistemu obrazovanja u Srbiji u odgovoru na izbegličku krizu“  koji finansira ambasada SAD u Republici Srbiji. Ovaj projekat sprovodi Danski savet za izbeglice Srbija u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministrstvom rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja, Komesarijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije i UNICEF-om.

OŠ Branko Pešić je zapravo svojim radom postala model kako treba da se radi, jedna je od prvih škola koja je prihvatila decu migrante i primer je kako  treba raditi sa najosetljivijim grupama dece, rekla je Nedeljković.

Ministar Đorđević je istakao da će Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja nastaviti da i u narednom periodu pomaže deci migrantima, kao i svoj deci u Srbiji i tom prilikom poručio učenicima da uživaju u đačkom dobu jer bez obzira koliko teško ono bilo ipak je najlepše doba u životu.

Osnovna škola „Branko Pešić“ je škola koja je veoma senzibilisana za rad sa decom iz osetljivih kategorija čija su tri nastavnika prošla obuku za trenere u prošlogodišnjem projektu te su bili u ulozi trenera i ove godine kako bi preneli svoja iskustva kolegama iz drugih škola .

Takođe, ova škola je upisala najveći broj dece izbeglica u školskoj 2015/2016 godini, tačnije 70 dece izbeglica je pohađalo nastavu, a u školskoj 2016/2017. upisano je 47 dece izbeglica, uglavnom maloletnih migranata bez pratnje.