Ekspert za dualno obrazovanje Ursula Renold boravila je u Srbiji u okviru projekta Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) „Podrška u razvoju i uspostavljanju Nacionalnog modela dualnog obrazovanja“ kojim Švajcarska sistemski podržava Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u oblasti dualnog obrazovanja.

Švajcarska ekspertkinja za dualno obrazovanje zajedno sa svojim timom iz Švajcarskog ekonomskog instituta (KOF) iz Ciriha i partnerima u Srbiji podržava razvoj kvalitetnog dualnog obrazovanja u okviru ovog projekta. Tokom njene posete od 22. do 25. oktobra organizovano je nekoliko događaja i aktivnosti na kojima se govorilo o razvoju dualnog obrazovanja u Srbiji.

Ursula Renold se sastala sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem sa kojim je razgovarala o razvoju dualnog obrazovanja u Srbiji.

Ona je pohvalila predstavnike Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja (MPNTR) i Privredne komore Srbije (PKS) koji zajedno rade na implementaciji dualnog obrazovanja, ali je navela da su prisutni i izazovi na kojima treba intenzivno raditi u narednom periodu kako bi se kreirao održivi sistem dualnog obrazovanja.

Sastanku su prisustvovali i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, ambasador Švajcarske Filip Ge, predstavnica Švajcarske kancelarije za saradnju Priska Depnering i pomoćnica ministra prosvete Gabrijela Grujić.

Tokom boravka dr Renold, Komisija za razvoj i sprovođenje dualnog obrazovanja koju je uspostavila Vlada Republike Srbije je održala svoju 11. sednicu.

Članovi pomenute Komisije su, između ostalog, na sednici diskutovali o osnivanju radnih grupa koje su predviđene Master planom implementacije Zakona o dualnom obrazovanju koje će u narednom periodu raditi na prevazilaženju izazova koji su prepoznati ovim dokumentom.

Na sednici je dr Renold najavila da će sledeće godine sa svojim timom uz podršku nacionalnih partnera raditi analizu troškova i dobiti koja ima za cilj procenu vrednosti ulaganja i dobiti od dualnog obrazovanja za kompanije koje učestvuju u realizaciji dualnog obrazovanja. Na sednici je bilo  reči i o drugim istraživačkim aktivnostima koje treba da podrže kreiranje obrazovnih politika koje su zasnovane na podacima.

Ursula Renold i pomoćnica ministra Gabrijela Grujić govorile su na konferenciji o dualnom obrazovanju koju je organizovala Švajcarsko – srpska privredna komora „Dualno obrazovanje: uloga privatnog sektora“.