Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević potpisao je danas protokol o realizaciji programa ”Pokrenimo našu decu” sa Srpskim savezom profesora fizičkog vaspitanja i sporta i Aqua Viva, brendom  kompanijom ”Knjaz Miloš”. Time je i zvanično počeo da se realizuje program koji ima za cilj uvođenje svakodnevne 15-o minutne fizičke aktivnosti za učenike od prvog do četvrtog razreda u svih 1206 osnovnih škola u Srbiji.

Nakon potpisivanja protokola ministar je istakao važnost fizička aktivnost za pravilan razvoj dece ali i za njihovu socijalizaciju. „Ideja projekta nije nova ali smo je proširili na teritoriju cele Srbije. Stav Ministarstva je da je potrebno da deca budu što više aktivna i da vode računa o zdravim stilovima života, pa smo zbog toga predvideli predmet  Fizičko i zdravstveno vaspitanje. Profesori fizičkog vaspitanja su veoma dobri mentori a imamo i solidne uslove da se realizuju programi svakodnevne fizičke aktivnosti“, poručio je ministar Šarčević.

Na zabrinjavajuću statistiku o zdravstvenom stanju dece u Srbiji, podsetio je Miloš Petrović iz Srpskog saveza profesora fizičkog vaspitanja i sporta. Prema toj statistici  čak 70 odsto đaka je nedovoljno fizički aktivno, svaki četvrti učenik je gojazan, dok svaki peti ima loše držanje.

„Programom Pokrenimo našu decu želimo da podignemo svest javnosti o problemu i posledicama nedovoljne fizičke aktivnosti kod dece školskog uzrasta i da ukažemo na značaj prevencije brojnih zdravstvenih problema redovnim vežbanjem, naročito tokom detinjstva. U saradnji sa Ministarstvom, uvodimo svakodnevnu fizičku aktivnost u sve osnovne škole u Srbiji, sa ciljem da promenimo trenutnu sliku i željom da ovaj program postane dobra navika budućih zdravih generacija“, izjavio je Miloš Stojisavljević, generalni direktor kompanije Knjaz Miloš.

Ovaj program je namenjen osnovcima od prvog do četvrtog razreda.  Aqua Viva je obezbedila obuku za učitelje iz svih osnovnih škola u Srbiji, kreativne materijale za vežbanje i stručnu podršku iz naučnih, prosvetnih i medicinskih oblasti. Učenici će sa svojim učiteljima od marta svakoga dana vežbati po 15 minuta prema raznovrsnim modelima vežbi koje je za potrebe programa osmislio Srpski savez profesora fizičkog vaspitanja i sporta.