Obukom učitelja u Somboru počela je operativna faza projekta ”Pokrenimo našu decu“, koji ima za cilj uvođenje svakodnevne 15-o minutne  fizičke aktivnosti u osnovnim školama za učenike od prvog do četvrtog razreda.  Projekat je pokrenulo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u saradnji sa Srpskim savezom profesora fizičkog vaspitanja i sporta, a pod pokroviteljstvom kompanije ”Knjaz Miloš”.

 

Razlozi za pokretanje projekta leže u statistici koja kaže da je svako četvrto dete u Srbiji gojazno, svako peto ima loše držanje, dok je 70 odsto osnovaca nedovoljno  fizički aktivno. Projektom će biti obuhvaćena cela teritorija Srbije i spovodiće se kroz obuke učitelja iz oblasti fizičkog vaspitanja. Iz svake škola obuku će proći jedan učitelj koji će nakon toga stečeno znanje preneti kolegama. Ukupno 1.206 učitelja će proći obuku.

 

U narednom periodu članovi Srpskog saveza profesora fizičkog vaspitanja i sporta širom Srbije predstaviće učiteljima vežbe namenjene realizaciji u učionicama, ali i školskim dvorištima. Ukoliko se pilot projekat pokaže uspešnim postoji mogućnost da od sledeće školske godine on bude obavezan deo nastave.