Delegacija Republike Srbije koju predvode premijerka Srbije Ana Brnabić i ministar prosvete nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević tokom boravka u Ženevi od 10 do 12. septembra, posetiće Evropsku organizaciju za nuklearno istraživanje CERN.

Delegacija u kojoj se nalazi i državni sekretar ministarstva prosvete prof. dr Vladimir Popović posetiće dva velika detektora sudara čestica, gde se odvijaju najvažniji eksperimenti – CMS i ATLAS i sastati se sa srpskim istraživačima koji rade na ovim eksperimentima.

CERN je najveća laboratorija za fiziku elementarnih čestica na svetu, sa nekoliko akceleratora čestica, od kojih je najveći kružni LHC (Veliki hardonski sudarač), čija je dužina 27 kilometara i prostire se ispod francusko-švajcarske granice u Ženevi.

CERN je osnovan 1954. godine, a među potpisnicama 12 evropskih država osnivača nalazila se i bivša Federativna Narodna Republika Jugoslavija.

Danas CERN ima 22 stalne države članice iz Evrope, i u njemu je zaposleno 2.500 naučnika, a širom sveta ima 12.000 saradnika.

Srbija je pridružena članica, trenutno jedina iz regiona, a očekuje se da će do kraja godine dobiti saglasnost Saveta CERN-a da postane i punopravni član.

Trenutno je u CERN-u registrovano 85 istraživača iz Srbije, među kojima su i studenti doktorskih i master studija koji studiraju na fakultetima u Srbiji.