Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i predsednici reprezentativnih sindikata potpisali su danas  Sporazum o produženju roka važenja Posebnog kolektivnog  ugovora za zaposlene u ustanovama predškolskog vaspitanja i obrazovanja čiji je osnivač Republika Srbija, Autonomna pokrajina i jedinica lokalne samouprave. Važenje Posebnog kolektivnog ugovora po ovom Sporazumu produžava se do 13. jula.

Ministar Šarčević je posle potpisivanja Sporazuma u razgovoru sa predsednicima reprezentativnih sindikata ukazao na neophodnost nastavka saradnje kako bi se unapredio status delatnosti predškolskog vaspitanja i obrazovanja koji čini važan deo jedinstvenog obrazovnog sistema u Srbiji.

On je ukazao da kvalitetno predškolsko vaspitanje i obrazovanje predstavlja temelj za buduće obrazovanje.

Sporazum su potpisali predsednica Samostalnog sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije Bosiljka Jovanović, predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić i predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ Tomislav Živanović.

Predstavnici sindikata istakli su značaj potpisivanja ovog Sporazuma, naročito u okolnostima kada se nastavljaju razgovori sa Ministarstvom oko definisanja teksta novog Posebnog kolektivnog ugovora.

Predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije Bosiljka Jovanović ocenila je da je veliki posao i pred sindikatima i pred Ministarstvom. Ona je ocenila da je predškolsko vaspitanje i obrazovanje prva i osnovna karika u obrazovanju.

Predsednik GSPRS „Nezavisnost“ Tomislav Živanović je rekao da  je mnogo toga urađeno u oblasti predškolskog obrazovanja i dodao da u trenutku kada je postao predsednik sindikata nije postojao ni zakon koji reguliše ovu oblast. On je izrazio uverenje da će kada je reč o novom PKU „posao biti realizovan na dobrobit celokupnog predškolskog obrazovanja na teritoriji Srbije.

Cilj je da pomognemo i rešimo neke praktične stvari kada je reč o zaposlenima u predškolskim ustanovama, kazao je on.

Predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić navela je da je današnje potpisivanje Sporazuma veoma značajno i da očekuje da će u naredna dva meseca biti nađeno najbolje rešenje za zaposlene u predškolskom vaspitanju i obrazovanju.