Predstavnici Ministarstva prosvete, Univerziteta u Beogradu i Privredne komore Srbije, zajedno sa hrvatskim Ministarstvom za rad potpisali su u Zagrebu Dunavsku povelju za mlade talente koja će omogućiti jače povezivanje obrazovnog i poslovnog sektora, a mladima konkretnu praksu i primenjivo znanje.

Dunavsku povelju, u ime Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja potpisala je pomoćnica ministra zadužena za dualno i preduzetničko obrazovanje i vaspitanje Gabrijela Grujić.

Ona je na završnoj konferenciji „Bolje šanse za mlade ljude u Dunavskom regionu“, koja je deo projekta „EDU-LAB – New Danubian Governance in Labour market Relevance of Higher Education“, istakla da je taj projekat došao u pravom trenutku.

Neke od rezultata projekta iskoristili smo za kreiranje Nacrta zakona o visokim dualnim studijama zbog čega je ovaj projekat za Republiku Srbiju zaista od velikog značaja, rekla je Grujić.

Pomoćnica ministra je istakla da je umrežavanje institucija, poput Ministarstva prosvete, Privredne komore Srbije, fakulteta FEFA, kompanije Gorenje, Institut Mihailo Pupin, kao i saradnja sa ostalim zemljama veoma značajna.

To je mnogo pomoglo timu koji je izradio Nacrt zakona o viskim dualnim studijama i po tome će  projekat EDU-LAB postati jedan od liderskih projekata za razvoj dualnog obrazovanja u našoj zemlji, podvukla je Grujić.

Osim pomoćnice ministra, povelju su potpisali i rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović, Mirjana Kovačević iz Privredne komore Srbije, kao i ministar rada i penzijskog sistema Vlade Republike Hrvatske Marko Pavić, u prisustvu državne sekretarke Ministarstva nauke i obrazovanja Hrvatske Branke Ramljak i pomoćnice ministra regionalnog razvoja i Evropske unije Stele Arneri.

Projekat „EDU-LAB – New Danubian Governance in Labour market Relevance of Higher Education“, okupio je 27 partnera iz 10 zemalja.

Cilj projekta je da se mladim ljudima osigura kvalitetniji prenos znanja, pruži obrazovanje kroz praktičan rad, stvori bolje poslovne prilike i ojača regionalni ekonomski razvoj.

Evropska komisija je ovaj projekat prepoznala kao jedan od strateški najvažnijih

EDU-LAB projekat je tokom dve i po godine prvenstveno bio posvećen razvoju strategije za jačanje kvalitetnijih studijskih programa i radnih mesta.

Pored toga bio je usmeren na razvijanje bolje saradnje između visokoškolskih ustanova, poslovnog sektora i javne uprave, podstičući razvoj brojnih stručnih studija i ohrabrivanja izmena i dopuna pravnih akata u oblasti visokog obrazovanja.

Projekat sufinansira Evropska unija, a nosioci projekta su poslovni sektor, visoko obrazovanje, javna uprava i civilno društvo.

Organizatori konferencije su vodeći projektni partner Evropske fondacije za obrazovanje (EFE) i Fondacija znanja hrvatskog projektnog partnera, čija je misija povezivanje obrazovnog i poslovnog sveta kroz svoje aktivnosti.