Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević učestvovao je na  ministarskoj konferencija o nauci i istraživanjima koja je održana 12. i 13. decembra 2019. godine, u Trstu (Italija).

Ministri zaduženi za obrazovanje, istraživanje i inovacije zemalja članica Centralno-evropske inicijative (CEI) potpisali su na skupu Tršćansku deklaraciju o nauci kojom se promovišu zajedničke akcije u vezi međunarodne saradnje i naučne diplomatije.

Skupom pod nazivom „Kako regionalna saradnja u nauci i tehnologiji može podstaći održivi razvoj u zemljama članicama CEI“ predsedavao je italijanski ministar obrazovanja Lorenco Fioramonti.

Predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja razgovarali su o  pristupu srpskih naučnika, inžinjera i grupa istraživača savremenim instrumentima istraživanja i naučne ekspertize dostupnim kroz programe koji se realizuju u okviru naučno-tehnološke mreže Centralno-evropske inicijative (CEI).

U delegaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja bio je i državni sekretar Vladimir Popović.

Centralnoevropska inicijativa (CEI) je najstarija regionalna inicijativa na prostorima Centralne i Jugoistočne Evrope. Danas ima 17 članica, od kojih  su devet članice EU, a preostalih osam su države zapadnog Balkana.

Naučna i tehnološka mreža CEI podržava učešće naučnika iz zemalja šlanica u istraživačkim projektima i naučnim radionicama u oblastima poput teorijske i primenjene fizika, matematike, bio-inžinjeringa, hemije i sl.