Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević potpisao je danas sporazume sa čelnicima Sremske Mitrovice, Žitorađe i Doljevca o rekonstrukciji i izgradnji vrtića u tim lokalnim samoupravama.

Zahvaljujući projektu „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje“, koje se finansira iz zajma Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD), biće povećan broj slobodnih mesta za decu uzrasta od tri do pet i po godina, posebno za decu iz osetljivih društvenih gruša.

Cilj nam je da ovim projektom dođemo do 17.000 novih mesta u Srbiji i da on bude pokretač izgradnje dodatnih kapaciteta, ne samo kreditom Svetske banke, nego i kroz optimizaciju mreže koju radimo, ali i sredstvima koja će biti udružena od lokala, Republike i kompanija, objasnio je ministar prosvete Mladen Šarčević.

Kako je istakao cilj je da obuhvat dece bude poput onog u razvijenim državama i da aktivnosti ne budu puko čuvanje dece, već i primena novog kurikuluma za predškolce, koji je ocenjen kao jedan od tri najbolja u Evropi.

Ministar je objasnio da su u prvoj fazi izabrane opštine Žitorađa (21 milion dinara), Doljevca (28 miliona dinara) i Sremske Mitrovice (103 miliona dinara) jer su bile spremne i obezbedile uslove za izgradnju, odnosno rekonstrukciju.

Vreme kreditu ističe. Zato molimo sve samouprave koje apliciraju i koje se nalaze na spisku da to shvate najozbiljnije, jer neće biti nikakvog preskakanja u odabiru, niti regionalnog niti političkog, već će biti samo oni koji su spremni da uđu u postupak, poručio je ministar.

Gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader istakao je da je u tom gradu veliki problem sa smeštajem predškolske dece, prevashodno zbog, kako je rekao, sve većeg zapošljavanja mladih.

Naš objekat nalazi se u prigradskom naselju Laćarak i imaće novih 140 mesta za decu. Projekat je završen, dozvole su spremne i ispunili smo sve uslove. Uskoro raspisujemo tender i već u junu počinjemo sa gradnjom, rekao je Sanader.

On je dodao da se ta lokalna samouprava priprema i da sama proširi kapacitet predškolskih ustanova u tom gradu.

Želimo da zadovoljimo sve potrebe, jer sada na listi čekanja imamo oko 180 dece, rekao je Sanader.