Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević  uručio je danas  nastavnicima srpskih škola iz Mađarske potvrde o stručnom usavršavanju.

Ministar prosvete rekao je da je gimnazija „Nikola Tesla“ u Budimpešti stožerna, ali da je upoznat sa radom svih srpskih škola u Mađarskoj.

Šarčević je čestitao nastavnicima na njihovom ličnom usavršavanju i poželeo im uspeh u daljem radu.

Direktorka srpske gimnazije „Nikola Tesla“ iz Budimpešte  Jovanka Lastić ukazala je na značaj stalnog usavršavanja nastavnika.

 Po mađarskim zakonima za sedam godina potrebno je sakupiti 120 poena da bi im se produžila licenca. Nadam se da ćemo  ovu dugu tradiciju nastaviti, jer je ovo jedina mogućnost da naši ljudi ovo na srpskom urade i dobiju akreditovane poene, navela je ona.

Lastić je rekla i da je u toku „možda najveći projekat“ za srpsku zajednicu u Mađarskoj, a to je izgradnja Segedinske škole.

Veliki projekti su urađeni u Batanjskoj školi. Tamo imamo još jedan veliki projekat- izgradnja sale za fizičko, kazala je ona.

Ove godine stručno usavršavanje nastavnika iz Mađarske organizovano je u Beogradu. Tom prilikom bile su organizovane posete školama i drugi vidovi stručnog usavršavanja. Ministarstvo prosvete ovaj vid stručnog usavršavanja realizuje se od 2003. godine.