Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević razgovarali su danas sa uspešnim nastavnicima osnovnih i srednjih škola iz Srbije o reformama obrazovanja koje se sprovode i njihovim predlozima i sugestijama za unapređenje obrazovnog sistema.

Brnabić je istakla su njeni današnji sagovornici, direktno zaposleni u nastavi, ti koji utiču na bolju budućnost i da zato i ona i ministar Šarčević žele da čuju njihova iskustva.

Vaše mišljenje o reformama nam je važno, jer želimo da znate da imate podršku u Vladi Srbije, poručila je ona nastavnicima i pozvala ih da joj i posle ovog, petog sastanka u Vladi, dostavljaju predloge i sugestije.

Ministar Šarčević je rekao da je cilj ovih susreta da se čuju ideje uspešnih nastavnika o tome u kom pravcu reforma obrazovanja treba da ide i u tom kontekstu naveo da je, pored već formiranih timova u raznim oblastima, u planu i onaj koji će se baviti primerima dobre prakse.

On je, govoreći o projektu jednosmenske nastave, koja je bila jedna od tema na sastanku, istakao da taj sistem otvara brojne mogućnosti, na šta ukazuje i podatak da je čak 50 dodatnih pedagoških sadržaja prijavljeno za takav vid nastave.

Bitka za obrazovanje je veća nego ikada i to je pravi podvig za našu državu, poručio je ministar koji je nastavnicima predstavio neke od planove Ministarstva prosvete.

Prema njegovim rečima, cilj resornog ministarstva jeste da motiviše i podstiče uspešne nastavnike da i dalje šire svoju praksu.

Na sastanku je bilo reči i o radu sa darovitim učenicima i osnivanju novih istraživačkih centara poput Petnice i Tršića, „hvatanju koraka“ u školama sa razvojem IT industrije i tehnološkog napretka, ali i o brizi o obrazovanju srpske dece koja žive van Srbije.

Nastavnike koji su bili na razgovoru u Vladi Srbije su predložili rukovodioci svake školske uprave, jer su pokazali, između ostalog, uspešnu i inovativnu praksu, kao i rezultate na takmičenjima. Na sastanku je bilo 17 uspešnih nastavnika.