Državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Vladimir Popović i predsednik Saveta za naučna i tehnološka istraživanja Turske (TÜBITAK) dr Hasan Mandal razgovarali su danas u Beogradu o mogućnostima za proširenje naučne saradnje dve zemlje.

Povod za posetu Hasana Mandala je potpisivanje Protokola o saradnji u nauci i tehnologiji između Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Saveta za naučna i tehnološka istraživanja Turske. Protokol je 7. oktobra, tokom zvanične posete predsednika Republike Turske Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji, u ime Republike Srbije,  potpisao ministar Mladen Šarčević.

Državni sekretar Popović je ocenio je na sastanku da je na ovaj način omogućeno da se institucionalno unapredi  nivo naučne saradnje dve zemlje. On je upoznao sagovornika o reformama koje se u oblasti nauke, istraživanja i tehnološkog razvoja sprovode u Srbiji, kao i o značaju koji se pridaje međunarodnoj saradnji.

Bilateralna naučno-tehnološka saradnja se uglavnom ostvaruje realizacijom  zajedničkih projekata mobilnosti istraživača u okviru različitih prioritetnih oblasti, kazao je on.

Predsednik Saveta za naučna i tehnološka istraživanja Turske upoznao je sagovornike sa delatnostima koje su u nadležnosti Saveta. On je naveo da ta institucija sarađuje sa Univerzitetima i institutima, a pre svega sa Ministarstvom tehnologije i industrije.

Predložio je formiranje Zajedničkog srpsko-turskog komiteta za naučno-tehnološku saradnju koji bi operativno pratio objavljivanje Javnog poziva za zajedničke projekte,  kao i evaluaciju prijavljenih projekata.

Prvi poziv se može očekivati početkom naredne godine.

Sastanku su prisustvovali i pomoćnici ministra dr Marina Soković i dr Saša Lazović, kao i mr Svetlana Bogdanović, samostalni savetnik.