Predstavnicima ambasada Poljske, Ukrajine, BiH i Francuske u subotu, 8. juna predstavljeni su kapaciteti Obrazovno-kulturnog centra “Vuk Karadžić“ u Tršiću.

Skupu u Tršiću prisustvovao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević. a gostima su predstavljene mogućnosti centra, njegovi smeštajni kapaciteti i tehnički uslovi za organizaciju seminara, radionica, škola jezika i sličnih skupova.

Ministar je rekao da je potrebna saradnja sa drugim državama kako bi učenici starijih razreda osnovne škole, srednjoškolci, studenti i njihovi profesori ovde mogli da se bave prevodilaštvom, izučavanjem kulture, jezika i običaja drugih naroda.

Šarčević je rekao da će se država i dalje starati da ovaj centar bude najsavremenije opremljen i da bude održiv.

Centar u Tršiću,  Petnica, kao i budući centri koji se kreiraju ušli su u novi nacrt Zakona o nauci i istraživanjima. Prošao je Vladu Srbije i 21. juna će, kako smo dogovorili, biti u parlamentu. Ovakve baze po celoj Srbiji su u stvari regionalni centri vezani za Centar za promociju nauke. Pregovaramo i sa kineskim partnerima i drugim zemljama iz raznih delova sveta da predstave svoj jezik, kulturu i da nalazimo one nastavne i naučne teme koje će ovom centru dati veliki međunarodni ugled, kazao je Šarčević u Tršiću.

On je najavio da će u utorak, 11. jula u Kubu poslanika u Beogradu Obrazovno-kulturni centar “Vuk Karadžić“ biti predstavljen predstavnicima ambasada.

Obrazovno kulturni centar u Tršiću otvoren je u septembru 2017, a osnovala ga je Vlada Srbije. Prostire se na oko 3.100 metara kvadratnih.