Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević obišli su danas Centar za robotiku i veštačku inteligenciju u obrazovanju koji je smešten  na Učiteljskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Srbija je u Centar koji je zajednički poduhvat Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i kineske kompanije „Net Dragon“ uložila 15 miliona dinara, dok su kineski partneri dali značajno veća sredstva.

U delegaciji koja je obišla centar bili su i državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof dr. Vladimir Popović i ministar bez portfelja zadužen za inovacije Nenad Popović.

Predsednik Aleksandar Vučić je izjavio da je Srbija dobro razumela da je oblast inovativnih tehnologija, robotike i veštačke inteligencije put u budućnost i ocenio da bi naša zemlja mogla da bude jedna od najuspešnijih u digitalnoj sferi.

Prema njegovim rečima, sve izgleda gotovo nadrealno i kao da nije u Srbije, ali se pokazalo da je moguće da bude u Srbiji.

Predsednik Vučić je posle obilaska Centra za robotiku i veštačku inteligenciju najavio da će ovakvi centri biti otvoreni u Novom Sadu i Trsteniku i dodao da je zahvalan kineskim partnerima.

Želimo da obučavamo učitelje, nastavnike, profesore, da idemo u korak sa novim tehnologijama. Kina je vodeća zemlja u veštačkoj inteligenciji, a mi smo srećni što u tome možemo da učestvujemo, rekao je Vučić.

Ambasadorka Kine u  Čen Bo istakla je danas da su digitalno obrazovanje i digitalna ekonomija pokretačka snaga razvoja celog sveta, kao i da Kina i Srbija sve više sarađuju u ovim oblastima.

Nadam se da će u budućnosti inovacije i nova tehnologija postati nova rastuća tačka naše saradnje, rekla je ona.

Menadžer kompanije „Net Dragon“  Liu Deižan (Liu Deijan)  koji se prisutnima obratio putem video linka istakao je da postoji iskreno prijateljstvo Kine i Srbije.

Velika je čast što mogu da radim sa srpskim timom i što smo uspeli da uspostavimo ovaj centar. Nadamo se ćemo u bliskoj budućnosti nastaviti rad i tako dati doprinos poboljšanju obrazovnog sistema, rekao je on.

Dekan Učiteljskog fakulteta Danimir Mandić rekao je da ovaj projekat omogućava i praćenje napredovanja učenika.

Uspeli smo da napravimo centar i softvere koji bi bili reprezentativni za celu Evropu i svet. Vraćamo vaspitnu funkciju školi, da nastavnik ne bude preopterećen osnovnim poslovima, već da podstiče učenike u razvoju, rekao je Mandić.