Evropski dan borbe protiv seksulanog zlostavljanja dece obeležava se prvi put ove godine u svim evropskim zemljama. Prema podacima jedno od petoro dece u Evropi doživelo je seksulano nasilje. Srbija u tome ne zaostaje za Evropom. Stručnjaci opominju da se mora mnogo više ulagati u prevenciju. U Skupštini Srbije na Evropski dan protiv seksualnog nasilja nad decom predstavljen je Nacrt prve Strategije u obrazovanju za sprečavanje seksualnog zlostavljanja dece u Republici Srbiji , koju su uradili Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i „Incest trauma centar“ . Učesnici skupa su tim povodom ispred Doma Narodne skupštine pustili balone kao podsticaj svih institucija da se ljudska prava, posebno dečija, poštuju.

Na skupu u Skupštini Srbije su izneseni podaci iz Nacionalne studije o društvenom problemu seksualnog zlostavljanja dece u Srbiji, čiji je nosilac nevladina organizacija „Incest trauma centar“ – da u svakom školskom odeljenju postoji četiri deteta koja su preživela određeni vid seksualnog nasilja i još četiri deteta koja poznaju nekoga kome se to dogodilo. Ti podaci su urađeni na reprezentativnom uzorku od 2.053 dece uzrasta od 10 do 18 godina iz 97 škola u Srbiji.

„U ovom trenutku dvoje dece iz svakog školskog odeljenja je izloženo seksualnom nasilju“, piše u tom dokumentu, gde se navodi i da su devojčice češće mete.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Srđan Verbić, rekao je da se na konstruktivan način uključujemo u obeležavanje 18. novembra, Evropskog dana protiv seksualnog nasilja nad decom.

„Predstavljamo Nacrt prve Strategije u obrazovanju za sprečavanje seksualnog zlostavljanja dece u Republici Srbiji čiji autori su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Incest Trauma Centar. Ovim je Ministarstvo sa saradnicima zauzelo proaktivan odnos idući u susret izradi nove strategije za zaštitu dece od svih oblika nasilja, svakako i od seksualnog. Vrtići i škole su mesta gde se nalaze gotovo sva deca jedne generacije. To nam daje mogućnost za raznovsne preventivne aktivnosti kojima možemo, osim ostalog, da ih informišemo, jačamo njihove kapacitete da se odupru neželjenim ponašanjima drugih, da se obrate osobama od poverenja i zatraže pomoć i drugo“– rekao je ministar Verbić.

Prema njegovim rečima, da bi mogli da pravilno da reagujemo treba svi, a naročito profesionalci, da shvatimo i prihvatimo činjenice ,koje je potvrdila i nacionalna studija, da seksualno zlostavljanje dece postoji i kod nas „Važno je da se zaposleni u školi u vezi sa tim ponašaju i reaguju profesionalno i u skladu sa međunarodnim i domaćim propisima. Analize pokazuju da obrazovni sistem ima dobre zakone i podzakonska akta u oblasti zaštite od nasilja, ali je bitno da se oni dosledno, bez izuzetka i oklevanja primenjuju. Znamo da je reč o izuzetno delikatnim i ostljivim pitanjima. Stoga je potrebno da zaposleni u obrazovanju jačaju svoje kompetencije u oblasti prevencije nasilja.Treba dobro poznaju procedure, znaju šta i kako mogu da urade u okviru preventivnih aktivnosti , ali i da znaju koje korake treba da preduzmu u situacijama seksualnog nasilja nad decom“ , rekao je Verbić., naglašavajući da je jedan od ozbiljnih resursa postojeći nastavni predmeti koji imaju dovoljno sadržaja koji se mogu iskoristiti za raznovrsne aktivnosti usmerene na prevenciju nasilja.

 

Šveđanin Patrik Sjoberg nosilac je svetskog rekorda u skoku u vis od 1975. do 1992. godine, bio je žrtva seksualnog zlostavljanja svog trenera, koji je ga je seksualno zlostavljao od 10. do 15. godine. Govorio je o svom iskustvu seksualnog zlostavljanja u sportu. Prema rečima Sjoberga, trener je zlostavljao, kao i mnogo njegovih drugova, što je, kako je naveo mračna strana sporta, ali da o tome ne treba ćutati.  On je napisao knjigu „Ono što niste videli“, u kojoj e pisao o svemu karijeri najviše, interesovanjima, ali i o svom iskustvu pedofiliji.

Na skupu su se obratile i Biljana Lajović, iz Ministarstva prosvete,nauke i tehnološkog razvoja – Grupe za zaštitu od nasilja i diskriminacije , Dušica Popadić i Ljiljana Bogavac iz „Incest trauma centra“, Gordana Stevanović, pomoćnik Zaštitnika građana za prava deteta.

Skup je organizovalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, „Inces trauma centar“ uz podršku skupštinske Ženske parlamentarne mreže.