Projekat „Podrška reformi sistema predškolskog vaspitanja i obrazovanja u Srbiji“ (SUPER),  kojim Evropska unija nastavlja da pruža podršku sistemskoj reformi predškolskog vaspitanja i obrazovanja predstavljen je danas u Beogradu .

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Ana Langović Milićević istakla je da je u ovaj IPA projekat uključeno 50 opština i predškolskih ustanova koje u prethodnom periodu nisu bile obuhvaćene sličnim projektnim aktivnostima.

Ona je navela da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja sistemskim i komplementarnim rešenjima doprinosi stvaranju uslova za kvalitetan razvoj predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Jačanjem profesionalnih kapaciteta zaposlenih u predškolskim ustanovama i jedinicama lokalne zajednice, projekat koji predstavljamo, ima potencijal da značajno doprinese podizanju svesti u zajednici o važnosti šireg uključivanja dece u predškolske programe, unapređivanju kvaliteta vaspitno-obrazovnog rada sa decom primenom savremenih pedagoških pristupa, navela je ona.

Ana Langović Milićević zahvalila je Delegaciji Evropske unije na razumevanju i podršci koju pružaju Srbiji u ovim važnim reformskim procesima.

Štefan Hudolin iz Delegacije Evropske unije u Srbiji rekao je da će EU nastaviti da pruža podršku reformi obrazovanja u Srbiji.

On je istakao da je do sada EU uložila više od 100 miliona evra u ovaj sektor i da će tokom projekta SUPER više od 1.000 vaspitačica proći različite obuke.

Kvalitetni programi predškolskog vaspitanja i obrazovanja doprinose razvoju svih potencijala deteta i imaju važan uticaj na kasniji društveni život. Srbija još uvek ima jednu od najnižih stopa učešća dece u predškolskom vaspitanju i obrazovanju u poređenju sa zemljama EU. Oko 50 odsto sve dece uzrasta 3 do 5,5 godina uključeno je u vrtiće.

Novim projektom „Podrška reformi sistema predškolskog vaspitanja i obrazovanja“ (SUPER), koji je predstavljen na konferenciji u Beogradu, Evropska unija nastavlja da pruža podršku sistemskoj reformi predškolskog vaspitanja i obrazovanja u Srbiji kao osnove celoživotnog učenja.

U projekat je uključeno 50 lokalnih samouprava i predškolskih ustanova u Srbiji sa kojima će se raditi na razvijanju profesionalnih kompetencija vaspitača i stručnih saradnika u predškolskim ustanovama za kvalitetno inkluzivno predškolsko vaspitanje i na jačanju profesionalnih kapaciteta zaposlenih u lokalnim samoupravama, kao i na unapređivanju zakonskog okvira za predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

Pored toga, EU obezbedila je i donaciju za opremanje predškolskih ustanova koje su uključene u SUPER projekat, za didaktičku, IT opremu i nameštaj, u iznosu od oko milion evra, što će dodatno doprineti kvalitetnom inkluzivnom predškolskom vaspitanju i obrazovanju.

SUPER projekat realizuje se u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Projektom upravlja Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije. Projektne aktivnosti počele su u martu 2019. i trajaće dve godine. EU finansira projekat sa oko 900.000 evra.

SUPER je jedan od projekata kojim EU, kao najveći donator u Srbiji, pomaže celokupnu reformu sektora obrazovanja u zemlji.

Od 2003. Evropska unija donirala je za reformu sektora obrazovanja više od 100 miliona evra – za unapređenje predškolskog vaspitanja i obrazovanja, reformu srednjeg stručnog obrazovanja, obrazovanja odraslih,  renoviranje i opremanje škola i fakulteta, inkluziju Roma.

                                                            *******************

Lokalne samouprave i PU uključene u SUPER projekat:

PU „BAMBI“ Loznica, PU „POLETARAC“ Alibunar, PU „ANĐELKA ĐURIĆ“ Bela Crkva, PU „BAMBI“ Opovo, PU „SREĆNO DETINjSTVO“ Plandište, PU „KOLIBRI“ Bač, PU „DETINjSTVO“ Žabalj, PU „RADOST“ Srbobran, PU „PLAVI ČUPERAK“ Titel, PU „RADOST“ Čoka, PU „PETAR PAN“ Mali Iđoš, PU „DESANKA MAKSIMOVIĆ“ Žitište, PU „POLETARAC“ Sečanj, PU „DEČIJA RADOST“ Irig, PU „NEVEN“ Bajina Bašta, PU „NEVEN“ Priboj, PU „KAJA“ Ljig, PU „LANE“ Osečina, PU „POLETARAC“ Koceljeva, PU „POLETARAC“ Ljubovija, PU „CRVENKAPA“ Mali Zvornik, PU „NAŠA RADOST“ Lučani, PU „MILOJE MILOJEVIĆ“ Rekovac, PU „PAHULjICE“ Brus, PU „BISERI“ Trstenik, PU „DEČJI VRTIĆ ĆIĆEVAC“ Ćićevac,  PU „VESELO DETINjSTVO“ Raška, PU „POLETARAC“ Batočina, PU „CVETIĆ“ Knić, PU  „LASTA“ Golubac,  PU „MORAVSKI CVET“ Žabari, PU „POLETARAC“ Žagubica, PU „LANE“ Kučevo,  PU „14 OKTOBAR“ Malo Crniće, PU „GALEB“ Petrovac na Mlavi, PU „NAŠA RADOST“ Boljevac, PU „BAJKA“ Knjaževac, PU „MLADOST“ Medveđa, PU „MLADOST“ Crna Trava, PU „PRVA RADOST“ Gadžin Han, PU „LEPTIRIĆI“ Ražanj, PU „POLETARAC“ Svrljig, PU „DEČJA RADOST“ Babušnica,  PU „DRAGICA LALOVIĆ“ Bela Palanka, PU „8 SEPTEMBAR“ Dimitrovgrad, PU „DEČJE CARSTVO“ Velika Plana, PU „DEČJA RADOST“ Bosilegrad, PU „POLETARAC“ Trgovište, PU „NAŠA RADOST“ Blace, PU „SUNCE“ Kuršumlija.