Inicijativa „Studiraj u Srbiji“, čiji je cilj popularizacija srpskih visokoškolskih ustanova među inostranim studentima, predstavljena je večeras u Beogradu.

Akademskoj zajednici i predstavnicima diplomatskog kora iz više od 20 ambasada obratio se ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević koji je rekao da je na engleski jezik akreditovano 136 studijskih programa za koje se već interesuju zemlje sa ozbiljnom tradicijom studiranja u Srbiji, poput Grčke, Turske, UAE, Iraka i Kine.

Kvalitet visokog obrazovanja u Srbiji prepoznat je na međunarodnom nivou, a cilj nam je da u narednom periodu dovedemo što više studenata iz inostranstva da u Srbiji nastavi školovanje. Želimo da podignemo svoj ugled, kao i da to što je postignuto na Šangajskoj i drugim listama što bolje iskoristimo, kako bi naši univerziteti od toga mogli da imaju veću finansijsku korist, dodao je Šarčević.

Državna sekretarka Ana Langović Milićević istakla je da je svim našim ambasadama je poslat veliki broj kataloga o mogućnostima za studiranje i boravak u Srbiji kako bi one taj materijal distribuirale na međunarodnim sajmovima i sličnim događajima.

Važno je da obezbedimo i dobre uslove za boravak stranih studenata u Srbiji, zbog čega proširujemo smeštajne kapacitete i pojednostavljujemo administrativne procedure, rekla je Langović Milićević.

U narednom periodu, Fondacija Tempus će sprovoditi niz aktivnosti radi realizacije ove inicijative, a sve informacije o studiranju u Srbiji, strani studenti mogu da dobiju u Informativnom centru na Terazijama 39, preko upita na mejlu studyinserbia@tempus.ac.rs ili odlaskom na sajt www.studyinserbia.rs.