U naučno-tehnološkom parku Beograd u utorak, 16. jula  održana je konferencija na kojoj su predstavljene aktivnosti Evropskog saveta za inovacije Evropske komisije i mogućnosti za saradnju sa zaiteresovanim institucijama.

Konferenciju „EIC ROADSHOW IN SERBIA” organizovali su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Evropski savet za inovacije Evropske komisije (European Innovation Council – EIC)  u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Republici Srbiji.

Državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Viktor Nedović rekao je na otvaranju konferencije da je cilj da se identifikuju, neguju i podrže napredne tehnologije i kreativne inovacije na tržištu.

On je istakao je da postoji veliki broj uspešnih projekata u okviru Naučno-tehnološkog parka i dodao će takve institucije uskoro biti otvorene i u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Čačku.

V.d. direktora Naučno-tehnološkog parka Beograd Gordana Danilović Grković kazala je da je Naučno-tehnološki park počeo da radi 2015. godine i ocenila da se razvija velikom brzinom.

Razvijamo se vrlo brzo, sada imamo sedamdeset kompanija ovde i sedam stotina zaposlenih. Sada imamo i nove programe. Samo ove nedelje imamo dve grupe sa više od šezdeset studenata koji bi želeli da idu na početni letnji kamp, naglasila je ona.

U okviru panel diskusije o saradnji u oblasti inovacija i inovacionim ekosistemima govorili: državni sekretar u Ministarstvu obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja, Viktor Nedović, šef departmenta u Izvršnoj agenciji za mala i srednja preduzeća Evropske komisije Luisa Prista,  direktor Inovacionog fonda Srbije Ivan Rakonjac, Mihajlo Vesovć  iz Privredne komore Srbije i drugi.

Cilj Evropskog saveta za inovacije EK je da identifikuje, neguje i podrži napredne tehnologije i kreativne inovacije na tržištu, uključujući podršku razvoju od ideje do njenog uvođenja na tržište.

Organizatori pozivaju sve zainteresovane strane, organizacije i pojedince da učestvuju na događaju i aktivno doprinesu diskusiji.