U Vladi Republike Srbije danas su predstavljena četiri interdisciplinarna studijska programa pod jedinstvenim nazivom „Master 4.0“.

Okupljeni u četiri konzorcijuma izabrana na javnom konkursu koji je na ideju Inicijative „Digitalna Srbija“ realizovalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, 13 državnih fakulteta iz Beograda, Kragujevca i Niša krenulo je u proces akreditacije ovih programa, po čijem završetku je planiran upis ukupno 140 studenata.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić istakla je da je „Master 4.0“ rezultat izbora najboljeg sadržaja postojećih programa koji odgovara potrebama tržišta IT usluga i obezbeđivanju uslova za dalji rast IT sektora.

Po prvi put naši fakulteti ne nastupaju kao konkurentske već kao partnerske institucije, a veliki deo su eksperti iz prakse koji će studentima preneti znanja i upoznati ih sa korišćenjem najsavremenijih tehnologija i metoda koje se u privredi primenjuju, rekla je ona na konferenciji za novinare.

Državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Viktor Nedović naveo je da su ovi programi kreirani u dijalogu univerziteta i privrede i da je ideja bila da se pomogne razvoju IT stručnjaka koji nedostaju Srbiji.

On je istakao da snaga ovih programa leži u temeljnom i primenjivom znanju koje će kroz više od 130 predmeta studentima ponuditi više od 300 predavača sa nekih od najboljih fakulteta iz Srbije, stranih univerziteta i kompanija koje su se dokazale na domaćem, ali i globalnom tržištu digitalnih proizvoda i usluga.

Na svaki od navedenih programa upisaće se najviše 35 studenata – 15 budžetskih i 15 samofinansirajućih, dok će Inicijativa „Digitalna Srbija“ stipendirati po pet studenata sa svakog programa, dodao je Nedović.

Ova četiri studijska programa kreirana su kroz saradnju državnih fakulteta koji donose višedecenijsku tradiciju u oblasti tehnologije, ekonomije i menadžmenta sa preko 75 uspešnih IT i kompanija iz drugih sektora koje će učestvovati u nastavi i omogućiti obavezne prakse za studente. Master 4.0 programe zajednički su kreirali beogradski Elektrotehnički i Fakultet organizacionih nauka, zatim Univerzitet u Kragujevcu, Univerzitet u Nišu, a tu je i program koji su partnerski razvili Mašinski i Matematički fakultet iz Beograda.

Elektrotehnički i Fakultet organizacionih nauka, kao i Univerzitet u Kragujevcu su u procesu akreditacije svojih Master 4.0 programa predviđenih da počnu od oktobra 2019, dok je početak preostala dva programa planiran za drugi semestar, odnosno januar 2020.

Opširnije  na https://www.srbija.gov.rs/vest/408069/predstavljeni-master-40-studijski-programi.php