Rezultati programskih aktivnosti posvećenih izučavanju srpskog jezika, književnosti, kulture i etnologije, koje su od jula do septembra 2018. godine realizovane u Obrazovno-kulturnom centru „Vuk Karadžić“ u Tršiću predstavljeni su 22. decembra na skupu na Učiteljskom fakultetu.

Cilj skupa je bio da se široj stručnoj i kulturnoj javnosti predstave rezultati ostvareni u 2018. godini, ali i aktivnosti kojima bi se u 2019. godini u ovom centru popularizovale nacionalne nauke.

Skup je otvorila pomoćnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Gabrijela Grujić, koja je poželela dobrodošlicu gostima i učesnicima skupa.

Ona se posebno zahvalila rukovodiocima radionica i mladima, studentima i srednjoškolcima, koji su posvećeno učestvovali u radionicama realizovanim u OKC „Vuk Karadžić“ u Tršiću.

Veliko mi je zadovoljstvo što smo u mogućnosti da danas predstavimo široj javnosti rezultate svih aktivnosti koje su se realizovale u Centru i publikujemo ih u vidu Zbornika koji će biti deo građe biblioteke osnovane u Tršiću, kazala je Gabrijela Grujić.

Učesnicima i gostima obratili su se i direktorka OKC „Vuk Karadžić“ u Tršiću Aleksandra Purić, koordinatori radionica Aleksandar Jovanović, Marina Nikolić, Danka Lajić Mihajlović, Miloš Milenković i Dragana Grbić, koji su okupljenima predstavili koncepte i rezultate radionica održanih tokom leta 2018. godine u Tršiću. Predsednica Programskog odbora OKC „Vuk Karadžić“ u Tršiću Vesna Matović predstavila je aktivnosti koje se planiraju za narednu, 2019. godinu, u ovom Centru. 

Drugi deo skupa bio je radni, a radove su predstavili polaznici letošnjih radionica. U radnom delu učestvovali su: studenti Filozofskog fakulteta u Beogradu (učesnici Etnološkog seminara), studenti južne slavistike iz Nemačke, Rusije, Poljske i Italije (polaznici Prevodilačke radionice) i učenici srednjih škola u Srbiji i Republici Srpskoj (polaznici obrazovno-istraživačkih radionica: Istorija srpske kulture; Folkloristički kamp i Žargonizmi, frazeologizmi, dijalektizmi u odnosu na standardni jezik) .

Rukovodioci programa podelili su učesnicima Potvrde o pohađanju obrazovno-istraživačkih radionica.