Od 11.maja 2020.godine počele su sa radom predškolske ustanove na teritoriji Srbije. Pre početka rada sve ustanove su dezinfikovane prema instrukcijama uključujući PU ,,Vukica Mitrović“ u Leskovcu i PU ,,Milka Dimanić“ u Vlasotincu. Većina zaposlenih je dobrovoljno uradila testiranje na osnovu koga je utvrđeno je da su dve sestre koje rade na preventivi imale pozitivne rezultate na korona virus.

Potvrđeno je da su B. M. iz Leskovca i J. B. iz Vlasotinca pozitivne na SOVID 19.Svi zaposleni u Leskovcu koji su bili u kontaktu obavešteni su da ne dolaze na posao i kod njih su urađena ponovna testiranja koja su bila negativna.

Sestra na preventivi u PU ,,Milka Dimanić“ u Vlasotincu bila je prisutna na poslu pre dobijanja rezultata samo 30 minuta i preuzela je dokumentaciju od roditelja sa zaštitnom opremom koja je propisana.

Sestra na preventivi je bila na poslu i primila jedno dete, koju je vaspitačica preuzela od roditelja i sa svim merama prevencije predala vaspitačici iz grupe. Sestra na preventivi nije imala blizak kontakt sa tim detetom osim preuzimanja dva dokumenta koja su potrebna za prijem deteta u vrtić (potvrda pedijatra i dokument o radnom angažovanju roditelja). Nakon toga je dežurni vaspitač odveo dete kod svog vaspitača iz grupe, potvrdila je direktorka Snežana Filipović.

Kada su stigli rezultati u 7 i 30, sestra na preventivi je istog momenta udaljena sa posla, izvršena je dezinfekcija tog prostora, obavešten Zavod za Javno zdravlje Leskovac, krizni štab Opštine Vlasotince, sanitarna inspekcija i Školska uprava. Izvršena je dezinfekcija tog objekta od strane Zavoda za javno zdravlje,

Dana 11.5. došlo je petoro dece u vrtić koja i dalje dolaze, a roditelji ne pokazuju nikakvu zabrinutost. Sestra na preventivi nema nikakve simptome niti je imala toga dana, a ni ranije, izjavila je Filipović.

Ispekcija će utvrditi moguće nepravilnosti u ovom slučaju i preduzeti meri u skladu sa zakonom.