U organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Saveta Evrope 10. aprila u Beogradu prezentovane su Smernica za odgovarajuće predstavljanje nacionalnih manjina u nastavnim programima i sadržajima udžbenika u Republici Srbiji.

Učesnici skupa imali su priliku da se upoznaju sa preporukama za unapređivanje nastavnih programa i udžbenika na srpskom jeziku koji obrađuju sadržaje koji se odnose na nacionalne manjine u Srbiji.

Smernice su nastale u okviru projekta Jačanje zaštite nacionalnih manjina u Srbiji -HF 33 koji realizuju Savet Evrope i Evropska komisija u saradnji sa resornim ministarstvima.

Nakon uvodnog obraćanja državne sekretarke Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Anamarije Viček,  skupu se obratio regionalni koordinator projekta Vedran Ian Kjeldsen,  kao i konsultant na projektu Marko Šuica.

Osim predstavnika Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na skupu su učestvovali i predstavnici Saveta Evrope, Delegacije EU i nacionalnih saveta nacionalnih manjina, izdavačkih kuća, Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, Centra za niskotiražne udžbenike, Pedagoškog zavoda Vojvodine, Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

Prezentaciju koja je predstavljena možete pogledati OVDE , a tekst Smernica na srpskom i engleskom jeziku, kao i prezentaciju možete pogledati OVDE i OVDE.