Preliminarni rezultati završnog ispita, u skladu sa Kalendarom aktivnosti za sprovođenje završnog ispita i upisa u srednju školu, objavljeni su danas, 23. juna 2020. godine na sajtu  https://zios.mpn.gov.rs

Roditelji i drugi zakonski zastupnici učenika koji ne mogu da ostvare uvid u test elektronskim putem, potrebno je da se obrate matičnoj školi.

Ukoliko roditelji ne mogu da ostvare uvid u test ili eventualno imaju primedbe na rezultate testa nakon uvida, mogu da ulože prigovor prvostepenoj komisiji u sredu 24. juna 2020. godine od 8 do 15 časova.

U slučaju da roditelji nisu zadovoljni odgovorom prvostepene komisije na uloženi prigovor, mogu se obratiti i drugostepenoj komisiji, u četvrtak, 25. juna 2020. godine od 8 do 16 časova.

Prigovor  za prvostepenu komisiju  ulaže se na obrascu 11, a za drugostepenu na obrascu 12,  koji je roditeljima dostupan u školi, kao i na sajtu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na sledećem linku http://www.mpn.gov.rs/zavrsni-ispit-za-skolsku-2019-2020-godinu/

Zbog tehničkih grešaka koje su škole napravile, ali i propusta pri dostavljanju testa u Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja pojedini testovi nisu mogli da budu procesuirani i samim tim vidljivi na sajtu. Njihova obrada je u toku, rezultati i testovi će biti objavljeni u najskorijem roku.

Roditelji  popunjeni i potpisan obrazac mogu poslati školi i elektronskim putem.

Učenici osmog razreda polagali su završni ispit od 17. do 19. juna 2020. godine rešavanjem tri testa – testa iz srpskog/maternjeg jezika, matematike i kombinovanog testa.

Uspeh iz osnovne škole boduje se sa 60 bodova, dok na osnovu uspeha na završnom ispitu učenik može da osvoji najviše 40 bodova, odnosno najviše po 13 bodova na testu iz srpskog/maternjeg jezika i matematike i 14 bodova na kombinovanom testu.