Na trećem konkursu „Pokrenimo našu decu“, koji u okviru istoimenog programa za sve osnovne škole u Srbiji realizuje Akva Viva (Aqua Viva), brend kompanije Knjaz Miloš, nagrađeno je 36 odeljenja.

U saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Srpskim savezom profesora fizičkog vaspitanja i sporta, Akva Viva već četvrtu godinu uspešno podstiče i organizuje dodatnu svakodnevnu petnaestominutnu fizičku aktivnost za učenike od 1. do 4. razreda. Cilj programa jeste prevencija lošeg držanja, deformiteta kičme, gojaznosti i neaktivnog životnog stila kod dece.

Među 36 najboljih odeljenja, proglašena su i tri prvoplasirana. Ovogodišnji šampioni konkursa su odeljenje I- 2 i učiteljica Gordana Janevska iz OŠ „Dimitrije Todorović Kaplar“ u Knjaževcu, vicešampioni su III-3 i učiteljica Zorica Davidović iz OŠ „Đura Jakšić“ u Paraćinu, a na treće mesto plasirali su se učitelj Rajko Pavlović i odeljenje IV-1 OŠ „Tanasko Rajić“ u Čačku.

Osim vrednih paketa podsticajnih rekvizita za fizičku aktivnost, kojima će biti nagrađeno svih 36 pobednika, tri prvoplasirana odeljenja očekuju i putovanja sportsko-edukativnog karaktera za sve učenike, dok su za učitelje pripremljeni i vaučeri za putovanja po sopstvenom izboru.

Učiteljica Gordana Janevska iz OŠ „Dimitrije Todorović Kaplar“ u Knjaževcu rekla je da su fizičko vežbanje i takmičenja u toj školi tradicija.

Nismo se dvoumili oko toga hoćemo li učestvovati na konkursu. Učenici su glavni junaci naše pobede, jer sa lakoćom, sportskim duhom i sa osmehom na licu vežbaju, osmišljavaju nove, originalne vežbe, vode računa o svom zdravlju i uče druge da to čine, takođe, istakla je ona.

Zorica Davidović, učiteljica drugoplasiranog odeljenja kazala je da se na ovaj način pored promocije fizičke aktivnosti, afirmiše i prijateljstvo i timski rad, tolerancija.

Podstakli smo dečje stvaralaštvo i kreativnost i zadovoljili osnovnu potrebu za igrom, koja je u ovom periodu veoma važna za pravilan i zdrav rast i razvoj dece, navela je ona.

Učitelj Rajko Pavlović je ocenio je da je u doba digitalne zabave kada su deca manje fizički aktivna važno ukazati na neophodnost igre i fizičke aktivnosti.

Zato se moji učenici i ja trudimo da u našoj školi animiramo i druge đake i učitelje da vežbaju. Posebno smo srećni, jer je sada i zvanično da smo pravi ambasadori aktivnog školskog dana, rekao je on.

Listu dobitnika možete pogledati na: https://pokrenimonasudecu.aquaviva.rs/vesti/aqua-viva-konkurs-pokrenimo-nasu-decu-lista-dobitnika-nagrada-3/