Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, prisustvovao je danas predstavljanju rezultata javnog poziva za suzbijanje efekata pandemije COVID-19 Fonda za inovacionu delatnost, sa predsedniciom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić.

U Naučno-tehnološkom parku „Beograd“, na Zvezdari, predstavljeno je šest od 12 inovanitvnih projekata, među kojima je i prvi srpski respirator.  Obilasku i prezentaciji su prisustvovali i državni sekretar prof.dr Vladimir Popović, prof. dr Viktor Nedović, pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju i evropske integracije i dr Saša Lazović pomoćnik ministra za tehnološki razvoj, transfer tehnologija i inovacioni sistem. Iz budžeta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za ove namene izdvojeno je 53 miliona dinara.

Srbija u vreme krize pokazala da može sve sama da proizvede i da bude konkurentna.U Galenici sam na promociji hlorokina koji se proizvodi u Srbiji rekla da se u krizi video sav potencijal, kreativnost, znanje, inovacije i talenat i mislim da nas je to sve učinilo ponosnim. U međuvremenu smo proizveli i prvi srpski respirator. Tokom krize s kojom smo se suočili pokazali smo koliko možemo da budemo konkurentni, istakla je Ana Brnabić, predsednica Vlade Republike Srbije. Ona je dodala da je Srbija imala jednu od najmanjih stopa smrtnosti od COVID-19, a paralelno s tim je uspela da proizvede sve što je potrebno da se izbori sa epidemijom, ukazujući da je važno da se ulaže u prave stvari, viziju, kreativnost i inovatore.

U saradnji sa Evropskom investicionom bankom mi smo prošle godine uložili 420.000 evra u opremu koja je iskorišćena na način na koji nismo ni mislili da će biti iskorišćenja, da pomogne našem zdravstvenom sistemu, pre svega naššim zdravstvenim radnicima. Oprema je u Naučno-tehnološki park stigla u decembru prošle godine, navela je predsednica Vlade.

Prema njenim rečima, zahvaljujući tome, odštampano je 15.000 vizira, a napravljene su i zaštitne maske i posebna odela. Brnabić je istakla da a ovaj sektor ima i važnu ulogu i u ekonomskom oporavku zemlje, ističući da je jedan od retkih u kome se povećavao broj zaposlenih i u vreme krize. Brnabić je najavila  i otvaranje Naučno-tehnološkog parka u Nišu u narednih nekoliko dana, najkasnije za dve nedelje, navodeći da će država nastaviti da ulaže u taj sektor.

Novinarima su se obratili i v.d. direktora Naučno-tehnološkog parka Gordana Danilović Grković, dr Ivan Rakonjac, direktor Fonda za inovacionu delatnost i Dubravka Negre, šef Regionalnog predstavništva Evropske investcione banke za Zapadni Balkan.

Fond za  inovacionu delatnost je po stupanju na snagu vanrednog stanja u Republici Srbiji na inicijativu kabineta predsednice Vlade Republike Srbije, 17. marta 2020. godine objavio javni poziv za suzbijanje efekata pandemije COVID-19.  Zbog neophodnosti brzog odgovora na novonastale izazove, poziv je bio otvoren do 24. marta 2020. godine. Cilj ovog javnog poziva je bila brza i efikasna podrška inovativnim projektima za rešavanje problema u vezi sa zdravljem i dobrobiti stanovništva, koji mogu biti skalirani u kratkom vremenskom periodu i dostupni za primenu u suzbijanju posledica nastalih pandemijom. I pored kratkog vremenskog perioda, pristiglo je blizu 300 predloga inovativnih projekata, što je pokazalo visok potencijal naših inovativnih preduzeća.

Imajući u vidu urgentnost reagovanja, nezavisna Ekspertska komisija Fonda je dala prioritet onim rešenjima za koja je procenjeno da mogu stvoriti najrelevantniji, najbrži i strateški važan odgovor na konkretne probleme. Razvoj lekova i vakcina nisu bili predmet ovog javnog poziva. Javni poziv je bio namenjen malim i srednjim preduzećima, sa već razvijenim prototipovima, proizvodima, uslugama i tehnologijama koji mogu biti skalirani u kratkom vremenskom periodu i postati dostupni za primenu u suzbijanju posledica nastalih pandemijom. Iznos podrške po pojedinačnom projektu je do 6 miliona dinara.

U kratkom vremenskom periodu, od mesec dana, razvijeno je i dostupno za korišćenje svih 12 rešenja, čiji je cilj suzbijanje efekata pandemije izazvane korona virusom. Svi inovativni projekti su uspešno implementirani, a proizvodi i usluge preduzeća su donirani širom Srbije, institucijama i ustanovama od javnog značaja. Inovativna rešenja koja su podržana kroz javni poziv Fonda, ostaće primenljiva i korisna našem društvu i nakon pandemije.

Rezultati podržanih projekata:

Voxellab, Beograd Rapid Supply Chain

Preduzeće Voxellab je razvilo rešenje u vidu sistema za brzo 3D štampanje hitno potrebnih delova za mašine i medicinske uređaje. Voxellab je spreman da prihvati zahteve bolnica i drugih objektata koji zbrinjavaju pacijente obolele od koronavirusa i primenom aditivne proizvodnje, u kratkom roku isporuči rezervne i potrošne delove za različite medicinske uređaje. Više informacija i postupak poručivanja može se videti na njihovom sajtu https://3dr.rs/.

CCS Solutions, BeogradVišekratne zaštitne maske – LifeMask

Nova vrsta zaštitne maske sa izmenjivim HEPA filterom za višestruku i dugoročnu upotrebu. Određena količina donirana zdravstvenim ustanovama, a proizvedeno je ukupno 30.000 maski. Reč je o maskama koje se proizvode od izdržljive plastike koja se koristi u prehrambenoj industriji i posle svake upotrebe maska se može prebrisati asepsolom ili oprati sapunom, kao i prokuvati na 70 stepeni i tako koristiti i do tri meseca. Filteri na masci se mogu menjati na sedam do deset dana. Više informacija na http://zelenamaska.rs/ i http://lifemask.rs/

Corten Art, Šabac Dezinfekcioni tunel i dezinfekciona kabina

Sistem aerosolne dezinfekcije za upotrebu u industriji i hazardnim sredinama. Reč je o dezinfekcionom tunelu od neruđajućeg čelika koji je opremljen mlaznicama koje raspršuju dezinfekcione kapljice. Prednost sistema je smanjena potrošnja vode i dezinfekcionih sredstava. Tunel je opremljen i sistemom automatskog pokreta koji detektuju prisustvo osoba, aktiviraju mlaznice i automatski se isljučuju nakon završene dezinfekcije. Kapacitet dezinfekcije je 600 osoba na sat vremena. Planiraju da doniraju 6 tunela, od kojih jedan Gradu Šapcu.

Hola Systems, NišIzrada kontrolnog pulta za prevenciju širenja virusa i zaraznih bolesti

Termalni pult za beskontaktno merenje temperature i ručnu dezinfekciju namenjen je fabrikama, kompanijama, javnim institucijama i objektima sa većim prometom posetilaca. Potpuno je bezbedan, precizan i lak za korišćenje. Korisnik ne moraju imati interakciju i dodir sa uređajem, jer on sve raditi automatski. Više informacija na https://hola.rs/

SmartResearch, BeogradAutomatski uređaji za respiraciju pozitivnim pritiskom

Preduzeće SmartResearch u saradnji sa Institutom Mihajlo Pupin razvilo je uređaj za mehaničku ventilaciju pacijenata pozitivnim pritiskom – 5 protitipa uređaja koji su demonstirani u Institutu „Mihajlo Pupin“.

Heliant, BeogradHERMES COVID: Platforma za brzu razmenu poruka u uslovima COVID 19 pandemije

Heliant je razvio rešenje HERMES-COVID koje obezbeđuje komunikaciju između glavnih činilaca u sistemu zdravstvene zaštite i zdravstvenih profesionalaca. Ovim rešenjem obezbeđena je mogućnost Vladi Republike Srbije, Ministarstvu zdravlja, institutima za javno zdravlje da korišćenjem ovog alata bezbedno, tehnološki napredno i u realnom vremenu proslede pravo na ekrane zdravstvenih radnika važne poruke i uputstva, a na način na koji su oni već navikli da dobijaju službene informacije. Heliant korisnici su i ustanove koje su na prvoj liniji odgovora na COVID-19: Klinički centar Srbije uključujući i Kliniku za infektivne i tropske bolesti i Ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj ulici, Institut „Torlak” i Kliničko-bolnički centar „Dr Dragiša Mišović“.

Metaling, BeogradUV-C dezinfekcija

Paleta proizvoda za dezinfekciju prostorija i predmeta korišćenjem ultraljubičastog zračenja. Reč je o PowerTECH uređajima, koji mogu biti prilagođeni po dizajnu, dimenzijama i potrebama klijenata, koji bez kontakata korišćenjem ultraljubčastih talasa vrše dezinfekciju i sterilizaciju predmeta. U planu je donacija 8 uređaja. Više informacija na www.powertech.rs

Advertout, BeogradAirtech med – Višekratna zaštitna odela

Proizvodnja višekratnih zaštitnih odela koja se mogu u potpunosti dezinfikovati. Odela su distribuirana laboratorijskom osoblju u Vatreno oko laboratoriju.

SIGMA KULA, Kula  – Proizvodnja dezinfekcionog sredstva na bazi natrijum hipohlorita

Preduzeće kontinuirano radi na povećanju proizvodnje natrijum hipohlorita kao jednog od najvažnijih dezinficijenasa. Kao jedini proizvođač opreme za proizvodnju dezinfekkcionih sredstava, usled nastale pandemije, sve svoje resurse su usmerili na proizvodnju dezinfekcionih sredstava namenjenih za distribuciju najugorženijim sistemima (bolnice, javne ustanove, industrija). Njihovo sredstvo AQUALOR H za dezinfekciju podova i površina se koristi u svim kliničkim centrima u Srbiji, a donirano je Vojsci Republike Srbije, Gradu Beogradu, Crvenom krstu i drugima. Do 27. aprila distribuirali su više od 250 hiljada proizvedenih dezinfekcionih sredstava, a gotovo 60 hiljada litara donirali.

SKV Garant, BeogradOZON-CARE

Preduzeće SKV Garant razvilo je prenosive ozonizatore za brzu i bezbednu dezinfekciju objekata. Izradili su 20 uređaja i dezinfikovali besplatno više od 300 hiljada metara kvadratnih objekata poput Narodne skupštine, KBC „Dr Dragiša Mišović-Dedinje“. Trenutni kapacitet pružanja usluge ozonizacije prostora iznosi od 15 hiljada metara kvadratnih  dnevno. Više informacija i na koji način je moguće koristiti njihove usluge može se videti na www.ozonecare.org.

Agrounik, Beograd SURFIX – novi dezificijens sa antiviralnim delovanjem

Preduzeće je u saradnji sa Hemijskim fakultetom u Beogradu, Zavodom za javno zdravlje – Beograd, Institutom za virusologiju Torlak i Institutom za veterinarstvo – Novi Sad formulisao preparat Surfix, koji je biološki dezinficijens sa antiviralnim i antibakterijskim dejstvom. Ovaj preparat je potpuno prirodan proizvod, ekološki bezbedan, jer sadrži prirodne biosurfaktante dobijene mikrobiološkom fermentacijom probiotske bakterije. Planira se donacija zdrastvenim centrima, školama, vrtićima, javnim ustanovama u količini od 10 tona proizvoda.

365ADS, BeogradAditus gate

Preduzeće 365ADS razvilo je rešenje u vidu kabine za dezinfekciju koja je namenjena upotrebi na javnim mestima i lokacijama od interesa. Kabina uz pomoć specijalno dizajniranog softvera, potpuno i automatski dezinfikuje, odnosno dekontaminira celo telo korisnika za samo nekoliko sekundi. Kako bi se smanjio rizik od zaraze, svi procesi u kabini su online kontrolisani, bez potrebe izlaska tehničke podrške na teren. Prva izrađena verzija kabine Aditus gate sa dva mesta za brz protok pacijenata postavljena u niškoj hali Čair za lakše obolele od COVID-19, a po zatvaranju ove privremene bolnice, premeštena je u Kliniku za infektivne bolesti u Nišu.