U Gradskoj upravi grada Niša u ponedeljak, 9. marta 2020. godine održana je promocija Nacionalnog modela dualnog i preduzetničkog obrazovanje.

Tom prilikom, direktorka Mašinske škole Vesna Ristić i direktor JKP „Mediana“ Dragoslav Pavlović potpisali su ugovor o dualnom obrazovanju.

Pomoćnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Gabrijela Grujić navela je da je za školsku 2020/2021 godinu predviđeno oko 3.500 mesta za upis učenika u dualne obrazovne profile.

Prema njenim rečima, trenutno je oko 900 kompanija uključeno u dualno obrazovanje koje učestvuju u realizaciji 45 dualna obrazovna profila.

Pomoćnica ministra je naglasila da će u Nišu u buduće akcenat biti na razvoju visokih dualnih studija u oblasti informacionih tehnologija.

Na taj način stimulisaćemo mlade ljude da kroz savremene dualne studije uspešno završe fakultete i zaposle se u regionalnim kompanijama, rekla je Grujić.

Predstavnica Privredne komore Srbije Mirjana Kovačević navela je da je PKS partner Ministarstvu u oblasti razvoja i implementacije dualnog obrazovanja, dok je direktor regionalne Privredne komore Niš, Aleksandar Milićević govorio o ulozi regionalnih  komora u procesu akreditacije kompanija.

On je istakao da je dualno obrazovanje značajno jer na taj način grad zadržava konkurentnost prilikom dolaska stranih investitora kojih je sve više u Nišu.

Promociji su prisustvovali i predstavnici kompanija Resor i Johnson Elektrik.