U velikoj sali Gradske uprave grada Pančeva, juče je organizovana „Promocija Nacionalnog modela dualnog i preduzetničkog obrazovanja“. Pomoćnica ministra za dualno obrazovanje Gabrijela Grujić navela je da su mladi budućnost Srbije i da im dualno obrazovanje pruža mogućnost da karijerno napreduju i ostanu u svojoj zemlji.

Dualnim obrazovanjem razvijaju se veštine koje su potrebne mladima da bi se uspešno zaposlili nakon formalnog obrazovanja ali i kako bi nastavili školovanje ili započeli sopstveni posao , istakla je ona.  

Skup je otvorio i gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov koji je rekao da se Pančevo pokazalo kao primer dobre prakse u uvođenju dualnog obrazovanja.

Saradnja kompanija, škola i lokalne samouprave jeste ključ za uspeh dualnog obrazovanja, ključ za budućnost naše dece i socijalno-ekonomskog napretka Pančeva i cele Srbije, rekao je Pavlov i dodao da su dolaskom stranih investitora ali uključujući i domaće firme, otvorena nova radna mesta za oko 3000 ljudi.

Mirjana Kovačević iz Privredne komore Srbije je navela da je dualno obrazovanje bitno i za dolazak novih investicija u Srbiju. Prema njenim rečima, neretko se dešava da se kompanije odlučuju za neku zemlju na osnovu toga da li zemlja ima dualno obrazovanje. Predstavnik regionalne privredne komore Južnobanatskog upravnog okruga Marko Ćulibrk je istakao da postoji dobra saradnja između Ministarstva prosvete, Nacionalne službe za zapošljavanje, Privredne komore i Regionalne privredne komore.  On je  istakao da se obrazovanje učenika u dualnom obrazovanju ne završava nakon završetka srednje škole već da im je omogućena i prohodnost ka višim nivoima obrazovanja, navodeći i Zakon o dualnom modelu studija u visokom obrazovanju.

Nakon uvodnih govora usledila je panel diskusija na kojoj su pored predstavnika Ministarstva i Privredne komore učestvovali i direktor Mašinske škole Nenad Dojčinović i predstavnici kompanija „Inoks prerada“ i „Feromont oprema“.

Promociji je prisustvovalo više od 200 učesnika, predstavnika škola i učenika iz Pančeva, Beograda, Bele Crkve, Vršca i Alibunara, kao i predstavnika kompanija, lokalne samouprave, regionalne privredne komore i školske uprave.