Na Svečanoj akademiji u Narodnom pozorištu u Užicu obeleženo je 180 godina postojanja Užičke gimnazije, najstarije prosvetne institucije u ovom delu Srbije, i pete najstarije gimnazije u Republici Srbiji.

Njeni đaci su bile mnoge znamenite ličnosti iz svih oblasti poput Ljubomira Stojanovića, Dimitrija Tucovića, Simeona Rosandića, Petra Bojovića, Kirila Savića, do savremenih pisaca  Simovića, Vitezovića, Ršumovića i mnogih drugih. U godini jubileja u njenim klupama je 830 đaka.

Od prve generacije „gramatikalne klase“ kod nastavnika Milana Mijatovića, tokom narednih 18 decenija, užička gimnazija postala je posebno mesto i obavezan deo užičkih razglednica i sećanja isto koliko i hram nauke. Za đake – nekadašnje i današnje „bubalice“ i „štrebere“ koji uz sve to i „laju na zvezde“, gimnazijski dani bili su nezaboravni.

Na proslavi su prisustvovale mnogobrojne zvanice, bivši i sadašnji profesori i đaci.

U ime Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prisutne je pozdravio prof. dr Vladimir Popović, bivši đak ove škole. U svom govoru prof. Popović je podsetio na reforme gimnazija koje su u toku, ulaganjima u obrazovne institucije u užičkom kraju, ali i o vrednostima koje je za ceo život poneo iz Užičke gimnazije. U emotivnom obraćanju, istakao je da je to bila najvažnija škola u njegovom životu.

Na Svečanoj akademiji goste su pozdravili Tihomir Petković, gradonačelnik Užica, Radivoje Stojković, predsednik Zajednice gimnazija, kao i dr Vladimir Reković, naučnik u CERN-u, bivši đak gimnazije. Đaci Užičke gimnazije izveli su prigodan kulturno-umetnički program.