Delegacija kineske provincije Šandung, koja je na prvom mestu u NR Kini po poljoprivrednoj proizvodnji, sastala se sa predstavnicima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kako bi proširili saradnju sa Republikom Srbijom u oblasti nauke i tehnologija.

Vang Šanžuan, zamenik guvernera provincije Šandung, istakao je da ta provincija pridaje veliki značaj inovacijama i naučno-tehnološkom razvoju i da je, po tom osnovu, prošle godine uložila 26 milijardi dolara.

On je konstatovao da Srbija ima odličan potencijal kada je reč o poljoprivredi, biotehnologiji i poljoprivrednoj mehanizaciji.

Želimo veću saradnju u između visokoškolskih ustanova, istraživačkih centara i kompanija u toj oblasti, da omogućimo razmenu kadrova, da otvorimo zajedničke laboratorije, olakšamo transfer tehnologija, rekao je Vang i poručio srpskim naučnicima da su dobrodošli na usavršavanje u NR Kinu.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Viktor Nedović rekao je da je Srbija veoma zainteresovana da se predlog kineske delegacije ostvari i ukazao na činjenicu da je Beogradski univerzitet na 43. mestu u svetu na Šangajskoj listi u oblasti hrane i prehrambenih tehnologija.

Potencijal koji imamo je odličan osnov za buduću saradnju. Zbog naših odličnik bilateralnih odnosa na svim nivoima, čini se kao da je Kina tu pored nas, blizu, iako je geografski veoma udaljena, rekao je Nedović.

Delegaciju Ministarstva prosvete činili su i pomoćnica ministra za međunarodnu saradnju i evropske integracije Marija Kuzmanović i pomoćnik ministra za tehnološki razvoj, transfer tehnologija i inovacioni sistem Saša Lazović.

Provincija Šandung je na trećem mestu u Narodnoj Republici Kini po visini BDP-a i na drugom kada je reč o razvijenosti industrije u toj zemlji.