U svim školama u Srbiji danas je održan prvi školski čas koji je bio posvećen pogromu Srba na Kosovu i Metohiji 17. marta 2004. godine. Osnovnu školu „Banović Strahinja“ u Beogradu posetili su državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Zorana Lužanin i  ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, koji su prisustvovali prvom času.

Nakon što su pogledali film o dešavanjima na Kosovu i Metohiji 17. marta 2004. godine učenici OŠ  „Banović Strahinja“ imali su brojna pitanja kao što su: „Da li je neko odgovarao za ono što se desilo?“, „Koliko se Srba vratilo?“, „Da li je nešto obnovljeno?“, „Šta su rekle velike sile na ta dešavanja?“

Državni sekretar prof.dr Zorana Lužanin koja je rekla da je škola mesto koja treba da obezbedi da budućnost svih nas bude lepša i da decu nauče prave vrednosti i da na tome rade celog života.

„Zato nam je drago što se uči iz prošlosti zarad lepše i sigurnije budućnosti“, zaključila je Lužanin.

Ministar Vulin je istakao da je „pogrom je počeo i prestao na komandu i vreme je da saznamo ko je tu komandu izdao“. Srbi se sećaju martovskog pogroma, kaže on, i ono što je urađeno našem narodu ne sme da se desi nikome i nigde više. On je dodao da mržnja ne sme da postane deo današnje generacije.

Direktorka škole „Banović Strahinja“ Tatjana Novosel rekla je da većina učenika te škole nije bila rođena kada se sve to dešavalo i da je na prosvetnim radnicima da se sećaju i da prenose deci.