Dualno obrazovanje je od izuzetne važnosti za državu Srbiju, razvoj  naše ekonomije  i budućnost mladih ljudi, rekao je danas ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević na svečanom otvaranju 12. Međunarodnog sajma obrazovanja ”Putokazi” u Novom Sadu.

Ministarstvo je poslednjih meseci intenzivno radilo na uspostavljanju saradnje škola i kompanija, mnogi poslodavci su animirani i da se uključe u dualno obrazovanje , istakao je ministar Šarčević. On je ponovio da se prvi put planu upisa u srednje škole pristupa na odgovoran način, način koji će mladim ljudima obezbediti izvesnije radno mesto i  sigurniju budućnost.

Dva su cilja Sajma, promocija obrazovanja za sve i afirmacija doživotnog obrazovanja. Ove godine akcenat je na dualnom obrazovanju i mogućnostima unapređenja i razvijanja saradnje škola i fakulteta, na jednoj, i privrede, na drugoj strani. Svečanom otvaranju sajma prisustvovali su predsednik pokrajinske skupštine Ištvan Pastor i pokrajinski sekretari za obrazovanje i nauku.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kroz  učešće na 12. međunarodnom sajmu obrazovanja predstaviće primenu modela dualnog obrazovanja zastupljenu u školama i na fakultetima širom Srbije. Na neposredan način, kroz konkretne primere, biće predstavljeni različiti modeli dualnog obrazovanja, preduzetništvo u školama i učeničke kompanije. Posetiocima Sajma škole će prikazati proverene modele razvoja učenika, koji će po završetku svog srednjoškolskog obrazovanja, gimnazijskog ili stručnog, biti spremni daznanja stečena u školi koriste u složenim uslovima života i rada. Svoje modele razvoja kompetentnih učenika, stručnjaka i preduzetnika predstaviće gimnazije, srednje stručne škole iz oblasti trgovine, tehničkih i mašinskih nauka, medicine, ugostiteljstva i turizma.  A da se priča o dualnom obrazovanju ne završava na srednjoškolskom nivou obrazovanja, svojim predstavljanjem na štandu Ministarstva prikazaće fakulteti iz Beograda, Niša i Zrenjanina. Poslednjeg dana Sajma, primenu modela dualnog obrazovanja u oblasti poljoprivrede predstaviće srednje škole iz Šapca, Valjeva, Svilajnca i Požarevca.

Prvog dana Sajma na štandu Ministarstva posetiocima su uspešnu saradnju u oblasti obrazovanja predstavili  Trgovačka škola Beograd i Tehnička škola Užice i njihovi partneri, kompanije VIP, Univereksport, Deleze grupa, Atlas i Matis. Još jednu potvrdu da dualno obrazovanje nije rezervisano isključivo za srednju školu dali su profesori i studenti Fakulteta organizacionih nauka u Beogadu i Elektronskog fakulteta iz Niša.