Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić posetili su  danas gimnaziju ”Veljko Petrović” u Somboru, u kojoj će u školskoj 2017/18. godini biti uvedeno odeljenje obdarenih za informatiku i računarstvo.

Gimnazija u Somboru je za računarsko odeljenje dobila podršku gradskih vlasti i službe za zapošljavanje. Važni kriterijumi za donošenje odluke o otvaranju novog smera bili su velika zainteresovanost osmaka i činjenica da svi segmenti rada u školi idu uzlaznom putanjom, rekao je ministar Šarčević.

On je dodao da će 13 gimnazija širom Srbije od jeseni imati računarski smer. Ministar je podsetio da Strategija obrazovanja podrazumeva da do 2020.godine 40 odsto maturanata upisuje gimnazije, i naglasio da su za narednu školsku godinu povećane kvote za upis u gimnazije, ali ne po cenu pada kriterijuma upisa, jer u tom smislu gimnazija mora ostati elitna škola.

„U okviru reforme obrazovanja sledi i reforma gimnazija. Taj proces smo već započeli. Poslali smo upitnike svim gimnazijama jer želimo da čujemo kakvu oni školu žele i koje smerove”, rekao je Šarčević.

Ministarka Brnabić je ukazala na uspeh učenika somborske gimnazije.

”Neverovatno je da se čak 10 odsto učenika ove škole plasiralo na okružno takmičenje iz programiranja. Kada tome dodamo da je čak 35 osto osmaka i 44 odsto sedmaka zainteresovano za računarski smeh, jasno je da se radi o kvalitetnoj školi u oblasti programiranja i IT”, naglasila je Brnabić.

Ministarka je posebno istakla rad i posvećenost profesora informatike Duška Obradovića i poručila da je zadatak svih nas da širimo dobre primere.

Dušanka Golubović, gradonačelnica Sombora zahvalila je Ministarstvu prosvete što je imalo sluha za potrebe Sombora i izrazila uverenje da će novi smer u gimnaziji dati novu razvojnu šansu gradu.