Direktori svih domova učenika srednjih škola i škola sa domom obavešteni su, pre početka školske 2020/2021. godine, da će organizacija života i rada u ustanovama učeničkog standarda, zavisiti od aktuelne epidemiološke situacije i odluka i preporuka Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID 19, a u cilju zaštite zdravlja stanovništva.

Stav lekarskog dela Kriznog štaba je da bi učeničke domove u Srbiji trebalo zatvoriti ako se tri odsto njihovih korisnika zarazi virusom kovid 19, zbog toga je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja učeničkim domovima uputilo dopunu stručnog uputstva kojom se nalaže da se za 50 odsto smanji broj učenika smešten u domovima ustanova.

Učenički domovi zbog specifične zdravstvene situacije moraju biti na taj način organizovani, a Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dužno je da poštuje preporuke Kriznog štaba.

Smanjenjem broja učenika u učeničkim domovima stvaraju se bezbedniji uslovi za smeštaj učenika.

U učeničkim domovima smešteni su srednjoškolci, a nova organizacija rada koju predviđa dopuna Stručnog uputstva usklađena je sa organizacijom rada škole.  Nastava u srednjoj škole organizovano je tako da učenici jedne nedelje pohađaju nastavu u školi, a druge prate on line nastavu putem televizije, kada nema preke potrebe da budu u učeničkom domu. Odluka je doneta kako bi se ispunile propisane epidemiološke mere i sprečilo ugrožavanja zdravlja korisnika domova i zaposlenih u uslovima potpune popunjenosti kapaciteta ustanova.