Prvi put nakon sedam godina, raspisan je konkurs kojim se sistemski omogućava prijem 1.000 mladih doktoranata na naučnoisraživačke projekte koje finansira Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Rok za podnošenje prijave je 16. mart, a na njega mogu da se prijave svi studenti doktorskih akademskih studija bez obzira da li su se ranije prijavljivali na svojim institutima, fakultetima ili univerzitetima.

Da bi se prijavili na konkurs potrebno je da su državljani Republike Srbije, da imaju najviše 30 godina, redovnost studiranja i ukupnu prosečnu ocenu 9.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije da se dugo očekivalo da se pokrene novi projektni ciklus, ali da je zaključeno da bi to napravilo izvestan nered u istraživačkim krugovima.

Zato smo rešili da radimo novi zakon o istraživačkoj delatnosti. U njemu je i planirano da se formira Nacionalni fond za nauku. A da mladi ne bi čekali ovo je jedan most da se oni uključe jer se evaluacijom nekih postojećih loših projekata stvara prostor da oni u ovaj ciklus uđu, kazao je Šarčević.

On je dodao i da je predviđeno da se u postojeće projekte uključi od 50 do 100 istraživača srpskog porekla koji su u inostranstvu.

 Šarčević je podsetio da je trenutno na projektima uključeno 3.090 studenata doktorskih studija i da osim toga Ministarstvo  stipendira još 395 doktoranada.

Mislimo da ćemo na ovaj način podstaći mlade ljude u Srbiji da se bave naukom i da shvate da je Srbija jako dobra zemlja za te prilike, naveo je ministar i dodao da se radi i na novom zakonu o inovacionim delatnostima.

Premijerka Ana Brnabić podsetila je da još prošle godine počela sveobuhvatna reforma obrazovnog sistema i da je dogovoreno da se u ovoj godini na drugačiji način „otvori tema nauke“.

Ona je podsetila i da su ulaganja u nauku ove godine povećana za 15 odsto.

Predsednica Vlade Srbije kazala je da mladi na pitanje zašto odlaze u inostranstvo, uvek dobija odgovor da nemaju dovoljno šansi u Srbiji.

Ulazimo u reformu finansiranja nauke da ne bismo imali sistem zasnovan na socijalnom miru već na izvrsnosti, istakla je ona.

Dodala je da je u toku izrada registra istraživača i da se radi na povećanju prostora za saradnju nauke i privrede.

Cilj nam je da zadržimo istraživače u Srbiji i da krenemo da vraćamo naše mlade iz inostranstva, navela je Ana Brnabić.

Direktor Instituta za biološka istraživanja  „Siniša Stanković“,  Pavle Pavlović rekao je da je naučna zajednica dugo čekala raspisivanje ovakvog konkursa.

Mi smo sada u prilici da nakon sedam godina obnovimo naučni kadar u institutima, naveo je on.

Docent Elektrotehničkog fakulteta Kosta Jovanović ocenio je da je potrebno da se sličan konkurs pravi svakog oktobra kako bi na njega mogli da se prijave svi koji upisuju doktorske studije. Ministarstvo će nakon detaljne analize rezultata poziva, u skladu sa budžetskim mogućnostima, odlučiti o pozivima koji bi imali za cilj uključivanje i drugih grupa istraživača koje nisu obuhvaćene ovim pozivom.