Fond za nauku dodelio je danas 59 grantova za finansiranje naučno istraživačkih projekata – PROMIS, kojima će rukovoditi mladi doktori nauka i raspisao program IDEJE koji će omogućiti finansiranje razvojnih projekata zasnovanih na izvrsnim idejama.

Budžet za sprovođenje programa IDEJE je 24 miliona evra, a projekti u okviru ovog programa nemaju unapred zadate teme.

Fond za nauku, ujedno je danas na svečanosti „Godina za nauku“ u Narodnom pozorištu u Beogradu obeležio  godinu dana postojanja. Događaju su prisustvovali predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, univerziteta, naučne i akademske zajednice.

Državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Vladimir Popović podsetio je prisutne da je  prvi konkretan korak kada je reč o reformi sistema finansiranja nauke učinjen u decembru 2018. godine kada je i usvojen Zakon o fondu za nauku.

On je ocenio je da je podela grantova u okviru programa PROMIS lep dan za nauku i izrazio uverenje da će biti još takvih grantova.

U prethodnih godinu dana urađen je veliki posao – osnovan je Fond za nauku, imenovani su Upravni odbor i Naučni savet i pripremljen niz dokumenata kako bi se moglo pristupiti raspisivanju poziva, kazao je on i dodao da je vrednost 59 grantova koji su dodeljeni za programe u okviru projekta PROMIS devet miliona evra.

Kako je rekao, početni budžet je bio šest miliona, ali je odlukom Vlade Republike Srbije povećan na devet, jer je bilo mnogo kvalitetnih prijava.

Prolaznost je bila 12,7 odsto. To svakako nije visoka prolaznost, ali moramo da razumemo da nećemo više imati pozive na kojima svi prolaze. Želimo kompetitivnost u naučnoj zajednici, zato smo i doneli dva nova zakona. Ti zakoni su kompatibilni i one uvode institucionalno finansiranje, ali i kompetitivne pozive, kazao je državni sekretar.

Popović je podsetio i na javne pozive za prijem talentovanih istraživača studenata doktorskih studija koje je raspisalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Naime, kroz tri poziva angažovano je 1339 mladih istraživača sa prosečnom ocenom iznad devet.

Govoreći o reformama u oblasti nauke Popović je ukazao i da je, između ostalog, Vlada Srbije usvojila Strategiju pametne specijalizacije i Strategiju za razvoj veštačke inteligencije.

V. d direktorka Fonda za nauku Milica Đurić Jovičić izrazila je zadovoljstvo zbog otvaranja programa IDEJE.

Ona je kazala da se ti projekti realizuju kroz četiri podprograma koji su namenjeni za različite oblasti.

Prirodne nauke, tehničko-tehnološke, bio-medicinske i društveno-humanističke, rekla je ona i dodala da je evaluacija promenjena u odnosu na PROMIS“, kao i da će se sve informacije biti dostupne na sajtu Fonda.

Prema njenim rečima, u naredne četiri godine projekti Fonda, ali i nauka generalno biće finansirani i iz projekta Svetske banke, koji uskoro počinje sa implementacijom, kao i iz bespovratnih sredstva Evropske unije, zahvaljujući Vladi Srbije.

Svečanosti u Narodnom pozorištu su prisustvovali i državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Ana Langović Milićević, pomoćnici ministra Viktor Nedović, Saša Lazović, Marina Soković, Saša Stevanović.