Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević ocenio je danas da o proširivanju naučne saradnje Srbije i Kine najbolje svedoče sporazumi koji su potpisani između nekoliko institucija iz Srbije i Šangajskog instituta Materia Medika.

Reč je o sporazumima između Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ (Univerzitet u Beogradu), Poljoprivrednog fakulteta (Univerzitet u Beogradu), Tehnološko-metalurški fakultet (Univerzitet u Beogradu), Instituta za proučavanje lekovitog bilja „Josif Pančić“ i Šangajskog instituta Materia Medika (Shanghai Institute Materia Medica).

Potpisivanjem novog sporazuma balkanskih zemalja i Kine 26. septembra u Šangaju formalno je osnovana asocijacija PANDA na polju istraživanja i otkrivanja novih lekova na bazi prirodnih proizvoda. Osim toga, u okviru 4. konferenciji NR Kine i 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope o saradnji u oblasti inovacija 8. oktobra 2019. godine ozvaničeno je formiranje PANDA asocijacije, čime Šangajski institut Materia Medika i Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ postaju centri ove organizacije.

U skladu sa veoma uspešnom i intenzivnom saradnjom ovih partnera, planirano je formiranje zajedničkog istraživačkog centra u Beogradu, u oblasti dobijanja novih lekova.

Nadam se i da će i nova laboratorija doprineti boljim rezultatima u nauci, rekao je ministar Šarčević na današnjem sastanku sa predstavnicima instituta.

Direktor tog Instituta Šenrong Tian (Shenrong Tian) ocenio je da su efekti naučne saradnje Srbije i Kine već vidljivi.

Mi sada još više razmišljamo o načinima da produbimo saradnju, kao i konkretnim poslovima. Takođe, razmena mišljenja i stručnjaka je veoma bitna. Gledajući na duže staze važna je i edukacija i obuka ljudi. Želimo da razgovaramo i o tome na koji način možemo da sarađujemo kada je reč o obuci ljudi, rekao je on.

Sastanku su prisustvovali i državni sekretar prof. dr. Vladimir Popović, kao i pomoćnici ministra prof. dr. Viktor Nedović, dr Saša Lazović i dr Marina Soković.