Delegacija Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja predvođena ministrom  Mladenom Šarčevićem je boravila u poseti Ministarstvu prosvete i stručnog obrazovanja Kraljevine Španije.

Održan je sastanak između ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja R. Srbije Mladena Šarčevića i ministarke prosvete i stručnog obrazovanja i portparolke španske vlade Marije Isabele Cela Diegez. Nakon tople dobrodošlice, ministarka se zahvalila na interesovanju srpskog ministarstva za španski model obrazovanja i izrazila želju da se pojača saradnja dve zemlje u ovoj oblasti.

Oba ministra, polazeći od izuzetnih bilateralnih odnosa i obostrane podrške po pitanjima od prioritenog značaja za obe zemlje, potvrdili su spremnost zajedničkog rada i razmene iskustava, uz konstatovanje nekoliko dodirnih tačaka koje se tiču reformi u oblasti stručnog obrazovanja i obuka koje nisu deo dualnog obrazovanja, kao i digitalizacije i novih tehnologija.

Razgovarano je i o aktuelnoj situaciji u dve zemlje, posebno u kontekstu napora koji se ulažu u ekonomski razvoj i nauku, iznete su nastave španskog jezika, a razgovarano je i o drugim temama od značaja za sistem obrazovanja perspektive i budući planovi, a napomenuto je da bi bilo poželjno obnoviti potpisani Sporazum o saradnji u oblasti kulture, obrazovanja i nauke iz 2004. godine uz poseban program o saradnji u oblasti prosvete i nauke. Upućen je poziv ministarki da poseti Srbiju u cilju nastavka i  intenziviranja saradnje.

U Ministarstvu prosvete i stručnog obrazovanja Kraljevine Španije delegaciji je predstavljena organizacija obrazovnog sistema Kraljevine Španije, reforma  stručnog obrazovanja, procedure ulaska u visoko obrazovanje, organizacija obe države.

Delegacija je tokom posete obišla i Nacionalni institut za obrazovne tehnologije gde su iznete strategije za širenje informacionih tehnologija u školama i obrazovnim centrima, obuka nastavnika vezana za nove tehnologije, inicijalna obuka i uključivanje u nastavu. Posebno je razgovarano o primeni IKT alata u nastavi, kao i o merama i evaluaciji profesionalnog usavršavanja nastavnika.

Uspostavljena je saradnja sa jednom od vodećih umetničkih visokoškolskih ustanova u Madridu, a dogovoreni su i dalji koraci u pogledu saradnje u oblasti kreativnih industrija i studijskih programa iz oblasti plesa i igre.