Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Srđan Verbić, savezni ministar za Evropu, integracije i spoljne poslove Austrije Sebastijan  Kurc, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i predsednik Privredne komore Austrije dr Kristof Lajtl potpisali su danas u Privrednoj komori Srbije Memorandum o saradnji u razvoju elemenata dualnog obrazovanja u srednjem stručnom obrazovanju.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Srđan Verbić istakao zadovoljstvo potpisivanjem Memoranduma o saradnji sa Austrijom  o kooperativno- zanatskom obrazovanju, kako se ovaj model obrazovanja naziva u Srbiji.

– Austrija zna koliko je teško kopirati obrazovne modele drugih zemalja. Jedan od najvažnijih zadataka da se razvije model zanatskog obrazovanja kakav odgovara potrebama Srbije, potrebama privrede Srbije i kakav odgovara našem mentalitetu i kulturi i kakav odgovara našim socijalnim partnerima. Dualno obrazovanje je jedan izuzetan vid javno-privatnog partnerstva, partnerstva kakvo želimo tek da razvijemo u Srbiji. Javno-privatno partnerstvo podrazumeva saradnju kompanija i škola na svim nivoima, ne samo sa srednjim stručnim, već i sa osnovnim školama, fakultetima, a posebno sa visokim strukovnim školama“, rekao je  ministar Verbić .

On je istakao da Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja ima izuzetnu  saradnju sa kolegama iz Austrije. Ministar Verbić je ukazao da se na primeru majskih poplava videlo koliko kompanije mogu da pomognu školama, što znači da se sa njima može sarađivati, ne samo po pitanju praktične nastave već i u svakom drugom smislu.

-Kompanije mogu da pomognu, ne samo što se tiče  prakse – rekao je Verbić i dodao da je potrebno da svaka škola ima svog partnera u privredi“, objasnio je on.

Prema rečima ministra Verbića, važan sledeći korak jeste motivacija učenika da upisuju profile za rad u oblasti metalske, drvno- prerađivačke ili recimo kožarske struke.

-Važan sledeći korak je da bude manje onih koji se obučavaju za usluge, a više za nastavak karijere u inženjerskim oblastima ili za zanatske profile“, rekao je Verbić.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Print this page
WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann