Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić razgovarao je danas sa predsednikom Privredne komore Srbije Markom Čadežom o daljoj saradnji u oblastima unapređenja dualnog obrazovanja.

Saradnja sa privredom, kroz zajedničke aktivnosti sa Privrednom komorom Srbije, od velike je važnosti za nastavak reforme obrazovanja“, rekao je Ružić.

Ministar je istakao da će nastojati da se u izmene zakodavnog okvira za dualno obrazovanje uključi i privreda, kako bi kvalitet propisa bio još bolji.

Ružić je zahvalio Privrednoj komori Srbije na podršci u razvoju dualnog obrazovanja i najavio da će od sledeće godine,  fokus biti na unapređenju programa za srednje škole i na razvoju studijskih programa.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je da je i za privredu posebno važno da se  nastavi dosadašnja uspešna saradnja i stalna komunikacija Komore i njenih  članica sa Ministarstvom, kako bi se kroz  dalji razvoj, širenje i promociju srednjoškolskog dualnog obrazovanja  i uvođenje dualnih studija, obezbedili kadrovi prema aktuelnim i budućim potrebama kompanija i zahtevima savremenog poslovanja.

Ukazao je i na potrebu otvaranja trening centara kroz zajedničke aktivnosti preduzeća i srednjih škola i aktivniju promociju primera uspešne prakse, kao i na spremnost i veliko interesovanje  privrede da se uključi u razvoj visokoškolskog dualnog  obrazovanja, za šta već postoji zakonski okvir.