Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji ambasador Sem Fabrici razgovarali su danas o postojećoj i budućoj saradnji između EU i Srbije u oblasti obrazovanja.

Ministar Ružić je naglasio da prosvetni radnici čuvaju vitalnost sistema u ovim vanrednim okolnostima i da je održavanje nastave prioritet, kao i da pandemija ne sme da zaustavi aktivnosti na daljem razvoju obrazovanja, u čemu i dalje očekuje odličnu saradnju sa EU.

Ambasador Fabrici je čestitao ministru Ružiću na imenovanju i izrazio uverenje da će nastaviti pozitivnu i konstruktivnu saradnju sa ministrom i u novom resoru, kako po pitanju strateškog dijaloga, tako i po pitanju realizacije brojnih IPA projekata.

Ružić i Fabrici su istakli važnost obrazovanja, izrazivši zadovoljstvo da se ova tema našla među prioritetima nove Vlade.

Fabrici je izjavio da EU ohrabruje novu Vladu da nastavi sa reformama u obrazovanju i sektoru inovacija, posebno u srednjem i visokom obrazovanju kako bi neophodne veštine bile bolje usaglašene sa potrebama tržišta rada. Takođe je izrazio nadu da će Srbija nastaviti u punoj meri da učestvuje u uspešnom programu Erazmus plus.

Fabrici je podsetio da EU podržava razvoj obrazovnog sektora u Srbiji sa oko 100 miliona evra bespovratne pomoći od 2004. godine, kao i sa blizu 90 miliona evra u oblasti tehnološkog razvoja.

Ministar Ružić i ambasador Fabrici su se složili da je važno obaveštavati šire društvo u Srbiji o brojnim važnim uspesima koje su Srbija i EU dosad postigle u sferi obrazovanja, te su odlučili da zajedno obeleže zvaničan početak kampanje u ovoj oblasti naredne nedelje.