Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić i ambasador Republike Francuske Žan Luj Falkoni razgovarali su danas u Beogradu o nastavku saradnje dve zemlje u oblasti obrazovanja.

Srbija izuzetno ceni dobre, prijateljske odnose Srbije i Francuske, što nas podstiče sve da još više radimo na unapređenju još boljih odnosa, posebno na našem pristupanju EU“, rekao je Ružić.

Ambasador Francuske je rekao da je Srbija u procesu pridruživanja EU privremeno zatvorila Poglavlje 25 o nauci i istraživanju i Poglavlje 26. o obrazovanju i kulturi i da predstavlja dobar primer kako treba da se radi u procesu evropskih integracija. On je ocenio da je oblast obrazovanja  u Srbiji na istom nivou kao i u članicama EU.

Na sastanku je bilo reči o mogućnostima unapređenja dvojezične nastave i povećanju broja srpsko-francuskih odeljenja u višim razredima osnovnih škola, gimnazija i srednje-stručnim školama.

Ministar Ružić je podsetio da se u školama u Srbiji bilingvalna nastava – na srpskom i francuskom realizuje u sedam škola, odnosno u jednoj osnovnoj školi i šest gimnazija, kao i da će se sagledati mogućnosti da se promoviše učenje francuskog jezika u Srbiji.