Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić prisustvovao je danas obeležavanju početka radova na rekonstrukciji i dogradnji objekta za smeštaj učenika Srednje poljoprivredne škole u Požarevcu i najavio da će kapaciteti biti povećani sa 177 na 217 mesta.

Ovim projektom odgovaramo na aktuelne potrebe zainteresovanih učenika za smeštaj. Upravo to je cilj svih nas, da obrazovanje bude dostupno i da sva deca imaju sve uslove za neometano obrazovanje i razvoj“, rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, ovo je i doprinos razvoju dualnog obrazovanja u ovom kraju.

U svakom segmentu obrazovanja radićemo  na tome da se uparede uslovi  za obrazovanje dece, ali istovremeno će voditi računa i o uslovima rada našeg obrazovnog kadra“, rekao je ministar Ružić.

Dodao je da se zbog toga priprema i Strategija celokupnog obrazovanja, koja će ovog meseca biti predstavljena javnosti.

Do sada je, kako je rekao, obezbeđeno 13 funkcionalnih domova za smeštaj i učenika i studenata sa 2.620 novih mesta.

Do kraja ove godine u planu su investicije od oko 9 miliona evra za igradnju i opremanje objekata –  Dom učenika srednje poljoprivredne škole PKB u Beogradu sa 173 mesta, studentsko odmaralište Palić sa 149 mesta i Dom učenika srednjih škola i Sjenici sa 167 mesta.

Ova Investicija se realizuje u okviru Projekta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja „Obrazovanje za socijalnu inkluziju“, koji je finansira sredstvima Banke za razvoj Saveta Evrope (CEB).